Shutterstock

Analyse Melk

Spotmelkprijzen spurten in hete markt naar 60 euro

29 Augustus 2024 - Wouter Baan - 2 reacties

De zuivelprijzen zetten al wekenlang grote stappen omhoog en het einde van de opmars is nog niet bereikt. Ook de spotmelkprijzen van DCA doen mee aan de rally en passeren deze week de grens van €60 per 100 kilo. Een nieuw record ligt voor het grijpen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA-spotmelknotering voor de Nederlandse markt stijgt deze week met liefst €6,50 tot €60,50 per 100 kilo. Enkel in 2022, toen de grondstofmarkten als gevolg van de toen net uitgebroken oorlog in Oekraïne enorm hoog opliepen, noteerde spotmelk nog hoger dan nu. Het recordniveau staat op €63,50 per kilo. Een nieuw record ligt dus het grijpen, rekening houdend met snelle stijgingstempo op dit moment. En het einde van de opmars is nog niet bereikt. Wel is het zo dat de spotmelknotering historisch gezien in deze periode van het jaar vaak piekt. 

Dure vrachten
Ook room doet aan de opmars mee en stijgt tot bijna €10.000 per ton. Een volle tankauto room vertegenwoordigd daarmee een waarde van circa tweeënhalve ton(!). Ook boter heeft een record te pakken. Niet alleen de vetkant van de zuivelmarkt, maar ook de kaasprijzen trekken snel aan. En ook de moeizaam lopende melkpoedermarkt neigt omhoog. De grondstofwaarde van melk is in de afgelopen weken omhoog geschoten en noteert in veel gevallen ruim boven €60 per 100 kilo, zo blijkt uit gegevens van DCA Market Intelligence. Dat er dergelijk hoge bedragen voor spotmelk wordt betaald, is daarom ook niet heel vreemd.

Zorgen worden groter
Al weken zijn er in de zuivelmarkt zorgen over het oprukkende blauwtongvirus. En de zorgen worden er niet minder om. Steeds vaker zijn de signalen dat melkverwerkers veel minder aanvoer hebben dan waar zij in hun forecasts rekening mee hebben gehouden. Bedrijven die doorgaans als verkoper actief zijn, zijn nu naarstig op zoek naar volume om aan hun uitleveringsverplichtingen te voldoen. Aan aanbod valt overigens ook wel weer te komen, want de huidige prijzen motiveren verwerkers som ook om op de spotmarkt volumes te gelde te maken.

Plafond in markt
Het is lastig in te schatten waar het plafond op de zuivelmarkt ligt. De vraag vanuit het verssegment zal de komende weken vermoedelijk afzwakken, naarmate de temperaturen dalen. Tegelijkertijd blijft de melkaanvoer seizoensmatig voorlopig nog teruglopen, terwijl de kerstvraag langzaam maar zeker ook weer om de hoek komt kijken. Daarbij blijft het lastig in schatten in hoeverre het blauwtongvirus de melkproductie in Europa gaat raken. Het moge in elk geval duidelijk zijn dat er grote zorgen zijn over de beschikbaarheid van melk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden