Shutterstock

Nieuws Melk

Melkveehouder houdt vijf mensen aan het werk

29 Augustus 2024 - Wouter Baan

De zuivelsector is een belangrijke banenmotor op het platteland en speelt tevens een vooraanstaande rol in de Nederlandse economie. Dit concludeert de Nederlandse Zuivel Organisatie op basis van onderzoek van accountants- en adviesbureau EY.

In totaal zijn er bijna 84.000 banen in het gehele zuivelcomplex, inclusief ruim 14.300 melkveehouders. Met andere woorden: naast elke melkveehouder zijn er vijf andere mensen aan het werk in de keten. Vooral in de provincies Friesland, Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant neemt de zuivelsector een sleutelpositie in. Dit is ook logisch, gezien de veedichtheid van deze provincies en de vaak geclusterde bedrijven die rondom het boerenerf opereren.

De bedrijfstak is volgens EY goed voor een omzet van €27,3 miljard. Dat leverde vorig jaar in totaal €8,3 miljard aan toegevoegde waarde op voor de Nederlandse economie. Verder wordt vermeld dat driekwart van de totale exportwaarde van €10,3 miljard in de Europese Unie wordt afgezet.

Uitdagingen in keten
Ondanks de loftrompet die in het adviesrapport van EY wordt afgestoken, zijn er ook uitdagingen. Het adviesbureau verwacht dat toenemende wettelijke beperkingen de winstgevendheid van zuivelbedrijven onder druk zet. Hoewel dit niet impliciet wordt vermeld, lijkt EY hiermee te wijzen op de verwachte krimp van de Nederlandse veestapel. Het adviesbureau acht het nodig dat zuivelbedrijven de komende jaren hun productmix aanpassen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden