De marges in de Nederlandse melkveehouderij verbeteren als gevolg van de in de voorbije maanden gestegen melkprijzen. En de koek is nog niet op, want Rabobank verwacht dat de opwaartse trend tot het einde van dit jaar doorzet. Ook verwacht de bank iets meer ademruimte op de gespannen mestmarkt, nu het uitrijdseizoen met twee weken is verlengd.
Dit staat in de kwartaalrapportage die Rabobank vandaag heeft gepubliceerd. Hierin valt te lezen dat de positievere sentiment in de melkveehouderij zich niet enkel beperkt tot Nederland. Ook in omliggende landen stijgen de melkprijzen door de gunstigere zuivelmarkt. De melkprijzen zijn kort geleden door de grens van €50 per 100 kilo gegaan en zullen naar verwachting verder oplopen.
De stijgende melkprijzen leidt volgens de bank tot een lichte verbetering van de liquiditeitspositie op melkveebedrijven. Door de bank genomen is die acceptabel, ondanks de hoge kosten voor mestafzet waar veel bedrijven mee worden geconfronteerd. Daarmee is toon van de bank al met al anders dan een paar maanden geleden, toen Rabobank nog schreef dat de liquiditeit op veel bedrijven een uitdaging was.
Stijging melkprijs nodig
De bank verwacht dat de verlenging van het uitrijdseizoen op grasland tot half september leidt tot een lichte daling van de mestafzetkosten. Daarmee is nog niet gezegd dat iedere melkveehouder ook daadwerkelijk voldoende mest kan afvoeren om de putten te legen. De stijging van de melkprijs is ook op andere fronten wenselijk. Mogelijk dat melkveehouders dit jaar vaker ruwvoer moeten aankopen. Door de late inzaai voorziet Rabobank dit najaar een lagere snijmaïsopbrengst.
Wereldmarkt
Niet alleen in Europa, maar ook in de Verenigde Staten stijgen de melkprijzen. De klasse III-melkprijs lag op bijna $20 per hundredweight (ongeveer €42 per 100 kilo melk) in juni en is daarmee op zijn hoogst sinds december 2022. Ook Fonterra heeft recent de melkprijsprognose verhoogd.
Hoewel de melkaanvoer in Europa terugloopt, blijven ook de consumentenbestedingen onder druk staan als gevolg van de aanhoudende inflatie. Verder voorziet Rabobank een gunstige ontwikkeling wat betreft het exportperspectief in China. Hoewel de melkproductie in China nog altijd stijgt, laten de groeicijfers wel een vertraging zien. Het eerste halfjaar van 2024 eindigde met een toename van 3,4% op jaarbasis en voor de tweede helft van 2024 verwacht Rabobank een toename van 2% op jaarbasis.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.