De Europese zuivelexport naar China ligt in Peking onder het vergrootglas vanwege een handelsconflict om de export van Chinese elektrische auto's naar de EU, maar het is niet zo dat China alleen streng is voor Europese zuivel. Russische zuivel komt ook niet zomaar het land binnen, zo blijkt.
Dat heeft echter meer te maken met gewone importregels dan met handelsconflicten. Rusland hoopte, nu het een aantal jaren last heeft van handelssancties van het Westen, extra zuivelproducten te kunnen exporteren naar onder meer China. Dat lukt evenwel slechts gedeeltelijk, zo geven Russische bronnen aan.
De export van vloeibare zuivel en kaas naar China neemt langzaam iets toe, maar de export van melkpoeder richting China loopt niet zoals gehoopt. Het gevaar bestaat zelfs dat een deel van het al naar China geëxporteerde melkpoeder wordt teruggestuurd, omdat het product niet aan de Chinese standaarden voldoet, zo meldt publicatie Eksport Rossii.
Probleem is dat de meeste Russische poedertorens verouderd zijn en niet de kwaliteit kunnen leveren die wordt gevraagd. Rusland doet wel zijn beste om dat probleem op te lossen. Bij diverse grotere fabrieken worden nieuwe en betere poedertorens gebouwd, maar de modernisering kost tijd. Toch is de productie en export van melkpoeder de laatste jaren gestaag uitgebreid, zo geeft overheidsinstantie Agroeksport aan.
De export van melkpoeder steeg ook, maar in bescheiden mate. Vorig jaar tot zo'n 20.000 ton. Behalve naar China werd ook uitgevoerd naar Saoedi-Arabië, de Filipijnen en Algerije.
De Russische staat geeft overigens stevige subsidie aan de melkveehouderij en zuivelsector in het land, via federale en regionale steunregelingen. Voor nieuwbouw van melkveebedrijven wordt tot 30% subsidie gegeven, voor renovatie zelfs 50%. Interessanter voor verwerkende bedrijven en handelaren is dat er, afhankelijk van de regio, tussen de 25% en 100% subsidie wordt gegeven op de logistieke kosten bij export. Dit is volgens diverse bronnen echt een drijvende kracht achter een oplevende uitvoer.