De melkveehouderij in Nieuw-Zeeland is wel duurzaam, maar geen koploper qua duurzaamheid. Collega's in de VS en Europa die koeien in stallen houden, hebben meer mogelijkheden om te verduurzamen dan hun kiwi-collega's. Maar betere voeding helpt ook veel.
Dit zei hoofd zuivelinkoop Bruno Spire van Nestlé tijdens een zuivelconferentie in Nieuw-Zeeland. Nestlé is een van de grootste zuivelbedrijven ter wereld en heeft vestigingen in tientallen landen.
Spire sprak vooral in termen van kansen voor de Nieuw-Zeelanders, maar gaf wel duidelijk aan dat ze meer moeten doen om weer koploper qua duurzaamheid te worden. Met name op het gebied van CO2-emissies (inclusief methaan en ammoniak) is er werk aan de winkel. Weidegang scoort daar niet per se heel goed op.
Gevraagd naar hoe consumenten zullen reageren als koeien meer op stal worden gehouden en het beeld van de sector industriëler wordt, zei Spire dat consumenten naar zijn mening niet begrijpen hoe vlees, groenten en melk worden geproduceerd. "Sommigen vragen ernaar en sommigen willen het begrijpen, maar in het algemeen weten ze niet echt hoe het zit", zo noteert het Nieuw-Zeelandse Farmers Weekly. "Wat ze (de consumenten) vragen, is dat het product veilig is en dat het duurzaam wordt geproduceerd."