Shutterstock

Analyse Melk

Zorg over blauwtong stuwt zuivelprijzen verder

22 Augustus 2024 - Wouter Baan - 1 reactie

De prijs voor room was al torenhoog, maar dat weerhoudt de markt niet om verder aan te trekken. Ook de spotmelknotering van DCA stijgt deze week verder, net als magere melkconcentraat dat ook een opvallend grote stap omhoog zet. De grootste driver in de markt zijn zorgen over de beperkte beschikbaarheid van melk als gevolg van blauwtong.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse melkaanvoer lag in juli al 3% onder het niveau van vorig jaar, maar dit krimppercentage kon in augustus weleens verder oplopen. Ook in andere Europese landen zijn op basis van geluiden uit de markt productiedalingen in de statistieken te verwachten. Het melkaanbod aan de fabriekspoort is namelijk erg krap, vermoedelijk als gevolg van blauwtong dat steeds verder oprukt. De zorgen hierover wegen op het moment veel zwaarder dan het antidumpingonderzoek dat China deze week aankondigde voor Europese zuivel. De eventuele effecten hiervan kunnen nog maanden op zich laten wachten, zo is vaak de gedachte. 

Het melkaanbod is al met al veel krapper dan waar zuivelproducenten vooraf rekening mee hebben gehouden. Bedrijven die doorgaans als verkoper op de spotmarkt actief zijn, moeten nu volumes bijkopen om aan hun leveringsverplichtingen te voldoen. Het aankopen van vloeibare zuivel is geen onhaalbare opdracht, maar er hangt wel een flink prijskaartje aan.

Room stijgt verder
De roomnotering van DCA vestigde vorige week al een record en stijgt deze week met liefst €500 verder tot €9.485 per ton. Voor levering in het vierde kwartaal liggen de prijzen zelfs al boven de grens van €10.000 per ton. Op basis van de eveneens torenhoge boterprijzen kan het uit, maar duur is het wel. Of de prijsopleving doorzet, is lastig in te schatten. Op dit moment zit er veel opwaarts momentum in de markt, maar in de doorgaans grillige vetmarkt kan het balletje ook zomaar weer de andere kant op rollen. Grote prijsdalingen zijn op basis van het krappe melkaanbod en dito botervoorraden echter niet te verwachten. Wel zijn er soms vermoedens dat er voorraden door handelaren uit speculatief oogpunt worden vastgehouden.

Ook de spotmelkprijzen lopen verder op, in Nederland met €2 tot €54 per 100 kilo. Daarmee lopen ze verder uit op de uitbetalingsprijzen die melkveehouders ontvangen. Het schetst bovendien de richting die de uitbetalingsprijzen kunnen gaan maken, mits de zuivelmarkt overeind blijft. Op basis van de huidige zuivelprijzen ligt de grondstofwaarde van melk soms al boven de €60 per 100 kilo, zo blijkt uit de valorizatietool van DCA Market Intelligence.   

Melkconcentraat zet behoorlijke stap
De vetkant van de zuivelmarkt was al heel bullish, maar ook de eiwitkant raakt langzaam maar zeker op stoom. Dit uit zich in stijgende prijzen voor melk- en weipoeder, hoewel de voorraden in die markten nog steeds aanzienlijk zijn. In het vloeibare eiwitsegment zet ook magere melkconcentraat deze week met €160 tot €2.305 per ton een flinke stap omhoog. Dit is het hoogste niveau sinds vorig jaar herfst. Melkconcentraat is door de stijging ineens te duur geworden voor poederproducenten om te drogen, maar het fabricaat geniet veel steun uit het verssegment.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden