Tea Talk / Shutterstock.com

Nieuws melk

Rente drukt Pakistaanse winst FrieslandCampina

19 Augustus 2024 - Klaas van der Horst

FrieslandCampina-dochter Engro Pakistan heeft een goed eerste halfjaar van 2024 achter de rug, maar hoge rentelasten drukken de netto-winst van het bedrijf. Een hoge belasting op verpakte zuivel maakt het ondernemen ook lastig.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

FCEPL, zoals de naam van het bedrijf wordt afgekort, deed het qua omzet juist heel goed. De verkopen stegen met 17% ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar, en dat zou niet liggen aan een verrekening van de belasting op verpakte zuivel die per dit jaar is ingegaan. Er werd ongerekend voor bijna €180 miljoen verkocht (55 miljard roepi), een kleine €25 miljoen meer dan vorig jaar.

De bruto winst steeg met 16%, bijna evenveel als de omzet, maar toch kreeg de netto winst een klap en zakte die met 6% terug, van €4,34 miljoen naar €4,1 miljoen.

Inflatie en rente
De Pakistaanse markt blijft niettemin lastig. De economie wordt niet alleen geplaagd door een gierende inflatie, maar mede daardoor ook door hoge rentelasten. Per begin dit jaar kwam daar nog een uitdaging bij, doordat de regering in Islamabad een verkoopbelasting op verpakte melk van 18% introduceerde. De zuivelindustrie in het land werd daardoor verrast en probeert dit aan te passen, maar moet wel met de nieuwe situatie leven. Voor niet-verpakte melk geldt zo'n belasting niet. Dat zou politiek wellicht ook te gevoelig liggen.
 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden