Agrifoto

Analyse mest

Rundveedrijfmest loopt eindelijk weg als water

15 Augustus 2024 - Jesse Torringa - 1 reactie

Na regen komt (eindelijk) zonneschijn, kun je wel zeggen. Met de weersomstandigheden en de tijd van het jaar is het erg druk in de mestafzet. De vraag is groot en dat is ook nodig met het vele aanbod dat er is. Echter is de vraag zelfs dusdanig groot geweest dat het in sommige gebieden weer even zoeken is naar rundveedrijfmest op korte afstand. Er wordt daarom druk geïnformeerd bij andere klanten of er wordt overgeschakeld naar drijfmest een stuk verder van de afnemer vandaan. De afzet van vleesvarkensdrijfmest blijft moeizaam.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het zijn drukke weken volgens mesttransporteurs en loonwerkers. "Deze week zit ik vol en volgende week ziet er ook zo naar uit" meldt een mesttransporteur uit het zuiden van het land. De capaciteit wordt maximaal benut, zover het kan tenminste. Een deel van het personeel houdt soms nog vakantie. Verspreid door heel Nederland is het aanpoten met mest uitrijden na de graanoogst, een heel ander beeld dan dit voorjaar toen het uitrijden in het zuiden onder goede omstandigheden maar weinig voorkwam.

Afnemer verzot op rundveedrijfmest
De vraag naar rundveedrijfmest is al het gehele seizoen groot. De afzet van vleesvarkensdrijfmest verloopt een stuk moeizamer. Naar verhouding levert rundveedrijfmest - net zoals aan het begin van 2024 - nog altijd meer saldo op dan vleesvarkensdrijfmest per hectare dankzij de gunstigere gehaltes. Met de huidige torenhoge afzetprijzen zorgt aanvoeren van mest voor flink wat extra saldo per hectare en dat willen akkerbouwers meestal niet laten liggen in het dit jaar met waarschijnlijk tegenvallende oogsten. 

Aanbod droogt op in enkele regio's
Landelijk blijft het aanbod van zowel vleesvarkens- en rundveedrijfmest niettemin groot. Diverse mestsilo's en opslagen waren van het voorjaar ook niet leeggekomen, terwijl de kelders bij veehouders ook voor een groot deel vol zaten. Het is een beetje dubbel, maar toch ruimt het in sommige regio's hard op volgens enkele loonwerkers en mesttransporteurs. In sommige gebieden is de vraag naar rundveedrijfmest erg hoog geweest en daardoor hebben veehouders veel afgezet en zijn de opslagen een (heel eind) leeg. Veehouders rekenen hoeveel mest zij nog kwijt moeten om de winter door te komen of in ieder geval tot een bepaalde datum, en zien dat er niet veel meer nodig is om dat punt te behalen. In verschillende gevallen is dat punt zelfs al bereikt. Zij kunnen nog wel wat meer afvoeren, maar waarom afvoeren tegen deze hoge prijzen als het toch niet hoeft?

Het aanbod droogt daardoor wat op in enkele regio's. Om aan de vraag te voldoen moet er van verder weg rundveedrijfmest gehaald worden of andere klanten worden benaderd. Wat ook voorkomt, is dat de drijfmest van een behoorlijk aantal verschillende veehouders komt. Mest uit andere gebieden is er nog volop en het is zeker niet zo dat het aanbod van drijfmest drastisch is afgenomen of dat dit de gemiddelde tendens is. Er zijn ook zat gebieden en veehouders die nog behoorlijk moeten afvoeren en moeite hebben met een afnemer vinden. Wel is het een teken dat de overvolle mestmarkt in sommige gebieden wat kalmeert wat betreft rundveedrijfmest. Daarbij geeft de verlening van het uitrijdseizoen met twee weken op grasland een klein beetje lucht. 

{{dataviewSnapshot(48_1723732823)}}

Prijzen blijven torenhoog
De ontwikkelingen zijn (nog) niet terug te zien in de wekelijkse mestnoteringen van DCA. Deze blijven in week 33 vrij stabiel. Volgens mesttransporteurs is een daling van de afzetprijzen niet terug te zien doordat het om een beperkt aantal regio's gaat en het aanbod elders vaak nog meer dan ruim voldoende is. Naar verwachting zal vleesvarkensdrijfmest eerder stijgen dan dalen.

Een compleet overzicht van de vleesvarkens- en rundveedrijfmest prijzen per regio vindt u hier.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden