Shutterstock

Nieuws Melk

Accreditatieproblemen nekken kaasmaker Wales

14 Augustus 2024 - Klaas van der Horst - 1 reactie

Een moderne, duurzame kaasmakerij in Wales, Mona Island Dairy, is amper twee jaar na de opstart in surseance van betaling beland door problemen met de accreditatie.  Daardoor kon product niet worden verkocht, liepen verliezen snel op, trokken aandeelhouders zich terug en werden melkveehouders niet betaald.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit meldt de curator van het bedrijf in Anglesey. Een groep melkveehouders uit Engeland en Wales kan waarschijnlijk naar het laatste melkgeld fluiten. Het gaat om tienduizenden ponden per leverancier en soms meer. In totaal is er volgens de curator een schuld van ruim €43 miljoen, waarvan niet alles kan worden teruggehaald.

Twee Nederlandse investeerders, die ruim €9 miljoen in het project hebben gestoken, krijgen hun geld waarschijnlijk wel terug. Zij behoren tot de zogenoemde preferente schuldeisers. Er is evenwel ook voor bijna €34  miljoen schuld bij een groep niet-preferente schuldeisers, waaronder de melkveehouders, en die krijgen waarschijnlijk niet allemaal hun geld terug. Ook een groep deels Nederlandse leveranciers en partners heeft geld tegoed.

De curator zegt in overleg met de twee directeuren op zoek te zijn naar een eventuele doorstart of verkoop van de fabriek. Er kan jaarlijks 35.000 ton Cheddar en andere kaas worden gemaakt, op een uiterst duurzame manier, vrijwel zonder CO2-uitstoot.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden