Agrifoto

Nieuws mest

Uitrijdseizoen op grasland met twee weken verlengd

13 Augustus 2024 - Jesse Torringa - 3 reacties

Het uitrijdseizoen voor drijfmest op grasland wordt dit seizoen met twee weken verlengd tot en met 15 september. Dat heeft minister Femke Wiersma van LVVN vandaag bekend gemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Het besluit is genomen op basis van advies van een expertcommissie, die concludeerde dat deze verlenging van twee weken een 'gering verhogend effect' heeft op uitspoeling.

De minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) geeft in haar brief aan dat verschillende organisaties uit de agrarische sector haar hebben gevraagd de uitrijdperiode voor dierlijke mest te verlengen. Door de extreem natte weersomstandigheden in zowel 2023 als 2024 hebben veehouders en telers niet altijd de kans gehad tijdig dierlijke mest binnen de gebruiksruimte te plaatsen. Door het verlengen van de uitrijdperiode biedt dat extra kansen om die gebruiksruimte wel op te gebruiken, waarmee voorkomen wordt om extra kunstmest te gebruiken en extra dierlijke mest nog eens op de mestmarkt wordt aangeboden.

De uitrijdperiodes kunnen worden gewijzigd als sprake is van 'extreme weersomstandigheden in combinatie met een landbouwkundige noodzaak'. Ook moet bij een wijziging rekening worden gehouden met het risico op een verontreiniging van de bodem. Dat eerste blijkt het geval volgens gegevens van het KNMI, schrijft Wiersma. "In de maanden februari, april en mei 2024 viel er gemiddeld over het land zelfs twee keer zoveel neerslag als het langjarig gemiddelde over 1991-2020 voor deze maanden. Ook in de maanden die relatief droog waren, met name maart, waren er dagen met extreem veel neerslag." De begaanbaarheid op het land was daardoor het gehele voorjaar moeilijk.

Groeiseizoen verschuift naar achteren in het jaar
Een expertcommissie, bestaande uit wetenschappers op het vlak van waterkwaliteit, plantengroei, het KNMI en vertegenwoordigers uit de sectorpartijen, heeft het risico op extra uitspoeling beoordeeld en in hoeverre een verlenging van het uitrijdseizoen echt nodig was. Zij gaven in het advies aan dat een verschuiving van 31 augustus naar 15 september 'mogelijk een gering verhogend effect zou kunnen hebben op de uitspoeling'. Door de natte omstandigheden zal de hoeveelheid minerale stikstof in de bodem niet zo hoog zijn en zal bemesting waarschijnlijk nog kunnen resulteren in een stikstofopname van de gewassen na 31 augustus. Ook constateert deze commissie dat de groeiseizoenen verschuiven naar later in het jaar door het veranderende klimaat. Gewassen groeien daardoor tot later door in het jaar en nemen daardoor langer stikstof op.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
jan 13 Augustus 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10909981/uitrijdseizoen-op-grasland-met-twee-weken-verlengd]Uitrijdseizoen op grasland met twee weken verlengd[/url]
goed zo Femke dat kon vroeger nooit was gewoon onwil
Abonnee
huug 14 Augustus 2024
hier heb je wat aan ipv van die kabouters hiervoor die nooit wat konden zgn, of pas de laatste dag 2 weken erbij doen pfffhhh
Abonnee
Flevoboer 14 Augustus 2024
Uitstel was toch juist vaker regel dan uitzondering?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden