De daling van de Nederlandse melkaanvoer vergeleken met vorig jaar wordt steeds groter. In de afgelopen maanden steeg de achterstand telkens met bijna een procentpunt. Ook in juli komt dit beeld opnieuw weer naar voren. Blauwtong lijkt hierbij een rol te spelen.
De Nederlandse melkcollectie in juli bedroeg 1.148.430 ton, zo blijkt uit gegevens van RVO. Dit is een daling van 3,15% vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Daarmee bouwt het negatieve verschil zich steeds verder op. In juni was een daling van 2,2% zichtbaar, terwijl in mei 1,58% minder werd gemolken. De productie zakt ook steeds verder onder het vijfjarig gemiddelde.
Niet markt, maar blauwtong
De krimp kan geen gevolg zijn van de omstandigheden in de markt. De melkprijzen lopen namelijk verder en zijn op weg de grens van €50 te passeren. Inclusief premies voor weidegang kan dit niveau vaak al worden bereikt. Daarbij ontspanden de voerprijzen in de achterliggende maanden behoorlijk en speelden zo ook geen beperkende rol.
De hoge mestafzetkosten hebben waarschijnlijk wel een remmende werking op de Nederlandse melkproductie. Daarbij spelen de vele blauwtonguitbraken de aanvoer waarschijnlijk parten. Intussen zijn meer dan 2.000 bedrijven positief getest, vooral in Oost-Nederland zijn relatief veel uitbraken gemeld. Met 43 meldingen springt het Achterhoekse Aalten er met kop en schouders bovenuit. Vooral schapenbedrijven, maar ook melkveebedrijven zijn kwetsbaar voor het virus. Naast dat dieren doodgaan, leidt het ook tot een forse teruggang in de melkgift.