Jarek Kilian / Shutterstock.com

Nieuws melk

Britse Tesco zet deel boeren uit eigen melkpool

12 Augustus 2024 - Klaas van der Horst

De Britse supermarktketen Tesco beperkt het aantal melkveehouders dat deelneemt in de Tesco Sustainable Dairy Group (TSDG). Aanleiding is de afnemende verkoop van consumptiemelk. Sneu voor de afvallende boeren is dat ze waarschijnlijk minder melkgeld gaan ontvangen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Om hoeveel boeren het gaat, wil Tesco niet zeggen. Ook niet welk volume melk ermee gemoeid is. De afvallers kunnen volgens de bekendmaking binnen twaalf maanden vanaf september een eigen alternatief zoeken. Zo niet, dan krijgen ze een regulier afnamecontract bij Müller UK aangeboden. Daarmee vallen ze naar verwachting wel terug qua melkgeld. Tesco betaalde vorig jaar naar eigen zeggen bijna €47 miljoen boven de gemiddelde Britse melkprijs uit aan de boeren in de eigen melkpool.

De TSDG is in 2007 opgericht met zo'n 700 melkveehouders. Daarvan waren er in 2023 nog 447 over, meldt Tesco. Door schaalvergroting bij de blijvers is de melkplas ruwweg stabiel gebleven. Britse consumenten kopen echter steeds minder gewone consumptiemelk. Daarom wil Tesco een deel van de boeren afstoten. Voordeel voor de blijvers is volgens de supermarktketen wel dat zij een groter deel van hun melkproductie bij Tesco kwijt kunnen.

De National Farmers Union (NFU) betreurt de stap van Tesco en dringt aan op een goede overgangsregeling, maar snapt de beweegredenen van Tesco wel. Ongeveer de helft van de Britse melkproductie gaat nog in consumptiemelk, een kwart is bestemd voor kaasproductie, de rest voor andere producten. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden