Shutterstock

Achtergrond Stikstofstemming

Niet meer naar Brussel voor derogatie, of toch?

9 Augustus 2024 - Klaas van der Horst - 1 reactie

Een oud-CDA politicus en gepensioneerd boerenvoorman die nu ergens boven Amsterdam woont, verzekerde een aantal zuivelbestuurders in de voorbije maanden dat het Nederlandse kabinet misschien nog wel een keer naar Brussel gaat om herziening van regels aan te vragen, maar dan voor het asieldossier en niet voor de mestwetgeving. Toch is een derogatie een recht.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Of hij dus gelijk krijgt, gaat de toekomst uitwijzen, maar het verlies van de derogatie doet nog altijd pijn in de landbouw. Het is niet alleen jammer, maar ook slechter voor het milieu. Zo is de rotsvaste overtuiging van de nieuwe LTO-voorzitter Ger Koopmans, deze week te gast bij Boerenbusiness.
Hij wil er zich dan ook beslist voor inzetten dat Nederland toch weer een derogatie krijgt. Formeel is er ook niets dat zoiets hoeft tegen te houden. De Nitraatrichtlijn kent niet zoiets als een laatste derogatie.

Derogatie is recht
Wie een goede onderbouwing kan leveren, heeft er gewoon recht op, zo blijkt uit de stukken. Dat Nederland nu toch aankijkt tegen het einde van de derogatie, is vooral het gevolg van een ingewikkelde koppelverkoop. Daarbij verbond het vorige kabinet in samenwerking met de Europese Commissie een heel sleepnet van milieueisen en gewiekst gekozen cijfers aan elkaar, zodat het wel fout moest gaan.

Franse methode
Dat het ook anders kan, bewijst Frankrijk, waar zes Bretonse departementen met evenveel melkkoeien en meer runderen, zonder noemenswaardige problemen wel een derogatie kregen. Dat is niet voor 250 of 230 kilo stikstof uit dierlijke mest, maar 210 kilo. De onderbouwing die erbij is geleverd en door Boerenbusiness is opgevraagd, is vergeleken met de karrenvrachten aan studies die Nederland oplepelt, opmerkelijk overzichtelijk. Maar ook vaak anders beredeneerd. Frankrijk is natuurlijk ook een ander land dan Nederland, in alle opzichten. De Commissie ging in ieder geval akkoord. Misschien kan Nederland er nog iets van leren en toch een extra afspraak maken in Brussel. Wat ook kan helpen, is dat daar dan eveneens nieuwe gezichten zitten.

RIVM ontdekt nieuwe onzekerheden
In de afgelopen tijd waren er ook nog nieuwe ontwikkelingen bij en rond het RIVM. Het was al bekend dat deze moeder en hoeder van Aerius zichzelf graag als hoogste wetenschappelijke maatstaf ziet en doof lijkt voor audits, reviews en dergelijke. Toch lijkt er met heel veel vertraging iets te bewegen bij het instituut. Kennelijk moet vooral niet de indruk worden gewekt dat er een wetenschappelijke draai wordt gemaakt. Het licht moet er vanzelf gaan branden. In ieder geval werd een nieuwe publicatie geplaatst over het OPS-model, waarin melding werd gedaan van nieuw gebleken onzekerheden. De grootste bij de droge depositie (micro-deeltjes uit de lucht).

Precieze schatting
Geheel in lijn met de leef- en denkwereld van de onderzoekers gaat het dan wel om een geschatte onzekerheid van kennelijk precies 124%. Real time metingen zijn nooit gedaan, zo meldt een achterliggend rapport. Hier en daar in het land staat een zogenoemde COTAG-paal, die wat lucht analyseert, voor de rest is het rekenen, schatten en modelleren. Binnenkort worden de aannames en projecties van het RIVM verder gefileerd door (emissie)modellenexpert Wouter de Heij.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden