Shutterstock

Analyse Ruwvoer

Bierbostel springt op de voermarkt in het oog

6 Augustus 2024 - Alex Jurvillier

Het huidige groeizame weer met veel zon kan de ontwikkeling van onder meer weidehooi en snijmaïs een boost geven. Wat dit betekent voor het aanbod op de ruwvoermarkt, is nog koffiedik kijken. Opvallend is wel de prijs van bierbostel.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van bierbostel trekt verder aan. Dat heeft vooral te maken met het aanbod. Dat houdt volgens de handel niet over, wat hogere prijzen op termijn in de hand kunnen werken. Met dit aanbod kan waarschijnlijk niet iedereen worden voorzien, is de inschatting. Om de markt naar verwachting meer in balans te brengen, zijn eigenlijk wel hogere volumes van de brouwerijen nodig. De DCA Indicatieprijs van deze week zet weer een stap omhoog en noteert €3,30 per procent droge stof.

In tarwestro zitten we in de overstap naar de prijs van de nieuwe oogst, die nu geleidelijk aan op de markt komt. Het betreft dan wel stro van Franse of Duitse origine. Handelaren spreken van een relatief lage opbrengst. Niet alleen wordt gerekend op minder stro in Nederland, maar ook in Frankrijk lijkt minder beschikbaar te zijn. Hierdoor zijn signalen in de markt dat zelf naar stro uit Denemarken wordt gekeken.

Om nu al te spreken van een komend tekort aan stro op de markt, vindt de handel over het algemeen wat te kort door de bocht. Daar moet de komende weken meer zicht op komen. De DCA Indicatieprijs voor de nieuwe oogst van tarwestro begint op €135 per ton. Gelijk aan de nieuwe oogstprijs van gerstestro die al even op de markt is. Het aanbod aan gerstestro op de markt lijkt wat diffuus. Een deel van de handel spreekt van relatief weinig aanbod, maar anderen verwachten dat er voldoende gerstestro beschikbaar is.

Een van de ruwvoeders die profiteert van de extra zonuren is weidehooi. De extra zonuren laten het gras vlot groeien en het hooi daardoor ook rap drogen. Het kan dan ook zonder problemen van het land worden gehaald. toch wordt het aanbod niet ruim genoemd. Één handelaar geeft zelfs aan dat het niet makkelijk is om aan te komen. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €190 per ton, nieuwe oogstprijs.

Wisselende stemming in snijmaïs
Wat snijmaïs betreft, is de stemming wisselend. Volgens de een kan de prijs juist wat zakken door het groeizame weer, een andere handelaar houdt vast aan de lagere oogstverwachtingen door de eerdere uitdagingen met de regen in het groeiseizoen. Het wordt dus nog even afwachten naar welke kant het kwartje valt en of het huidige groeizame weer de snijmaïs nog een boost heeft kunnen geven. Voor nu blijft de DCA Indicatieprijs gelijk op €95 per ton.

In graszaadhooi is de situatie met weinig aanbod onveranderd. De DCA Indicatieprijs blijft op €185 per ton. Hetzelfde geldt voor kuilgras: ook onveranderd en weinig handel. De DCA Indicatieprijs blijft eveneens gelijk op €90 per ton. Voeraardappelen blijven ook stabiel op €60 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden