Agrifoto

Analyse mest

Kale graanakkers trekken mestmarkt nog niet vlot

1 Augustus 2024 - Jesse Torringa

De graanoogst maakt op de percelen veel ruimte vrij om drijfmest uit te rijden, maar dat zorgt niet voor extra lucht op de mestmarkt. Dat wordt bevestigd door de wekelijkse mestnoteringen van DCA. Voor mesttransporteurs en loonwerkers is het flink aanpoten om iedereen te bedienen op het moment en helpt de vakantieperiode niet bepaald mee.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De graanoogst is in volle gang en daarmee is ook uit uitrijseizoen weer gestart. Zowel in het zuiden als het noorden van Nederland zijn mesttransporteurs en loonwerkers druk om iedereen te bedienen en te voorzien van drijfmest. De vraag van afnemers is in veel gebieden goed voor de tijd van het jaar, zo geven meerdere mesttransporteurs aan. "Wij hebben al meer gedaan dan we hadden verwacht", geeft een mesttransporteur aan. Dat zal mede te maken hebben met het bedrag wat afnemers bijbetaald krijgen. In sommige gebieden moet het uitrijden nog wat loskomen, maar wordt wel volop geïnformeerd naar de mogelijkheden.

Een pijnpunt is de vakantieperiode en daarmee een tekort aan menskracht. Daardoor kan niet altijd de maximale capaciteit benut worden. "We hebben de auto's er voor, maar het personeel is in deze periode niet altijd beschikbaar door vakanties. Dat is ieder jaar zo natuurlijk, maar het blijft zuur wanneer er veel werk verzet kan worden," vertelt een loonwerker.

Mest levert extra saldo
Het informeren naar de mestaanvoer is niets nieuws en kwam de afgelopen weken al op gang met de graanoogst in zicht. Met de huidige torenhoge afzetprijzen zorgt aanvoeren van mest voor flink wat extra saldo en dat willen afnemers niet laten liggen. Zij zetten soms hoog in en wanneer een overeenkomst tot stand komt, drijft dat de prijs nog eens extra op. Andersom zijn sommige mesttransporteurs en loonwerkers ook op zoek naar zoveel mogelijk plaatsingsruimte en bieden zij elkaar soms over. Ook dat gaf de afzetprijzen een klein duwtje in de rug in de voorbije weken, naast het mestaanbod dat onveranderd hoog blijft dit seizoen.

De verschillen die afnemers voor mest kunnen beuren, zijn enorm en  afhankelijk van de afstand, maar ook het moment van leveren. In Flevoland, de NOP en Friesland krijgen afnemers die nu afspraken maken gemiddeld €20 per ton toe in de silo of opslag. Inclusief uitrijden op het land is dat een paar euro minder, zo'n €15 á €16 per ton. Voor vleesvarkensdrijfmest wordt iets meer gegeven, maar dat verschil is soms erg klein, afhankelijk van het aanbod. In het noorden boven de A7 in Groningen wordt rundveedrijfmest voor gemiddeld €15 per ton in de silo gereden.

Rundveedrijfmest gewild
De rundveedrijfmest loopt op het moment goed weg. De vleesvarkensdrijfmest daarentegen vindt een stuk moeizamer zijn afnemers en dat heeft vooral te maken met de prijskwestie. Naar verhouding levert rundveedrijfmest - net zoals aan het begin van 2024 - nog altijd meer saldo op dan vleesvarkensdrijfmest per hectare dankzij de gunstigere forfaitaire gehaltes. Loonwerkers merken op dat akkerbouwers meer voor rundveedrijfmest kiezen dan anders voor hun groenbemester, ondanks dat normaal gesproken vleesvarkensdrijfmest de voorkeur geniet dankzij de snellere werking van de mest.

Door de opgelopen mestprijzen is ook de vraag naar vaste mest teruggevallen. "De vraag is heel slecht geweest, maar trekt nu wel wat aan. Men kijkt veel meer naar drijfmest. Wat kan ik daarmee verdienen dit jaar?" vertelt een mesttransporteur. Naar verwachting neemt de vraag naar vaste mest weer toe zodra 15 september nadert en vullen afnemers de overgebleven plaatsingsruimte daarmee in.

Mestprijzen vrij stabiel
De wekelijkse mestnoteringen van DCA blijven deze week stabiel. De afgelopen weken namen juist de rundvee- en de vleesvarkensdrijfmestprijzen licht toe. De gemiddelde prijs voor rundveedrijfmest komt uit op €31 per kuub en ligt afhankelijk van de regio en/of afstand iets hoger of lager. Vleesvarkensdrijfmest komt uit op gemiddeld zo'n €35 per kuub, waarbij de ophaalbijdragen ook sterk variëren. De mestprijzen liggen in het zuidoosten van het land gemiddeld het hoogst. Wie geen vaste afnemer heeft voor mest, betaalt soms nog iets extra bovenop deze prijzen.

Voor een compleet overzicht van alle mestnoteringen van DCA per regio klikt u hier.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden