Yuangeng Zhang / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Chinese overheid wil grip krijgen op melkoverschot

26 Juli 2024 - Wouter Baan - 1 reactie

China wil meer grip krijgen op de melkproductie nu het land geconfronteerd wordt met behoorlijk grote overschotten. Regulerende maatregelen treft het land al jaren voor de varkensstapel en nu moet ook de melkveehouderij er na een snelle productiegroei in de voorbije jaren aan geloven.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Chinese landbouwministerie bracht deze week naar buiten dat het land broedt op productiebeperkende maatregelen in de melkvee- en rundveehouderij. De reden hiervan is aanhoudende onbalans in de markten. Door de afkoelende economie staat de consumptie van dierlijke eiwitten als melk en vlees onder druk. Dit terwijl de productie in de afgelopen jaren juist hard is aangetrokken.

Flink meer melk
Volgens eigen Chinese statistieken steeg de melkproductie vorig jaar met 6,7% tot 41,97 miljoen ton, nadat in de jaren daarvoor ook al een snelle groei had plaatsgevonden. In de eerste helft van dit jaar steeg de melkproductie met 3,4%. De groei vlakt dit jaar overigens wel wat af. In het tweede kwartaal was sprake van een plus van krap 2%, waar een toename van 4,5% geprognosticeerd was.

Grosso modo is het overaanbod in China gegroeid tot 2 miljoen ton. Dit volume wordt vooral verpoederd. Insiders uit de Chinese zuivelindustrie geven aan dat 25% van de totale melkproductie in het land tot melkpoeder wordt gedroogd. Dit is min of meer noodgedwongen, want het drogen van melk is een verlieslatende activiteit. Ook de melkprijzen worden hierdoor geraakt en zijn in de eerste helft van dit jaar met ruim 10% gedaald, waardoor melkveehouders niet meer uit de kosten komen. 

Veestapel verkleinen
China denkt het melkoverschot terug te dringen door melkveehouders te motiveren om hun melkveestapel te laten inkrimpen. Oude en laagproductieve koeien zouden moeten worden opgeruimd. Bovendien moet de productie in de toekomst beter afgestemd worden op de markt. Met het opruimen van koeien werkt China overigens wel het rundvleesoverschot in de hand, al is dat tijdelijk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden