Shutterstock

Analyse melk

Spotmelk en room trekken vloeibare markt op

25 Juli 2024 - Klaas van der Horst

Spotmelk is deze week opeens aardig duurder geworden en komt daarmee weer iets boven het gemiddelde van de fabrieksprijzen uit. Het gebeurde onder invloed van een afnemend aanbod in zowel Nederland als Duitsland. Grote volumes zijn er dus niet mee gemoeid. Ook room en boter stegen mee in prijs, maar naar rato minder dan spotmelk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Magere melkconcentraat zakt ondertussen licht terug in de DCA-notering. Dit product blijft ondertussen wel goed gevraagd, maar hiervan is een groter aanbod beschikbaar. Het is namelijk vaak een bijproduct van de roomproductie, die wel op volle toeren draait.

Er zou meer melk in mogen verdwijnen, maar dat gebeurt nu midden in de zomer niet. Bedrijven draaien niet op volle kracht en veel handelaren hebben vakantie. Toch is het een geluk dat de vraag niet helemaal wegzakt, zoals in eerdere zomers wel eens het geval was.  

Rol kaas overgenomen
Kaas heeft in het voorbije jaar de basis-zuivelmarkt vaak gedragen, maar door de sterk gestegen room-, en in minder mate ook de boterprijs, is de verwaarding van het pakket room en magere melkconcentraat momenteel beter dan die van het pakket kaas en wei. Punt van aandacht zijn wel de snel stijgende prijzen voor weiconcentraat. Lange tijd speelde wei amper een rol bij de zuivelverwaarding, omdat het product zo laag geprijsd was.

De laatste paar weken is de prijs ervan sterk gestegen, door een combinatie van factoren: iets minder kaasproductie, meer vrijkomende poedertorens en een sterke vraag naar hoogwaardige weipoeders.
Volgens sommigen wordt het bijna weer interessant om kaas te maken vanwege de wei. Zo ver is het nu nog niet, maar de wei is zeker een product om in het oog te houden. De gewone 'veevoer-wei' beweegt overigens nog steeds weinig in prijs. Deze markt staat onder druk van grote voorraden ouder product.

Op de melkpoedermarkt gebeurt ook nog altijd weinig. Zeker op de korte termijn. Voor het komende najaar is er wel weer iets meer hoop op hogere prijzen. De verwachting daarbij is dat er dan nog een lagere melkaanvoer zal zijn dan nu en de situatie van aanboddruk tegen die tijd zal zijn verdwenen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden