FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina herstelt, maar keert niet uit

24 Juli 2024 - Klaas van der Horst

FrieslandCampina laat een sterk verbeterd resultaat zien over de eerste helft van 2024. Het bedrijfsresultaat steeg vergeleken met een jaar eerder met €254 miljoen, de halfjaarwinst nam met €175 miljoen toe. Volgens het bedrijf is zo een goede basis gelegd voor een contante nabetaling aan het einde van dit jaar, maar er volgt nu nog geen interim-uitkering.

Als reden daarvoor noemt CEO Jan Derck van Karnebeek de volatiliteit op de wereldzuivelmarkt en economische onzekerheden. Volgens hem verbeterde het bedrijfsresultaat aanzienlijk door verbeteringen in de volumemix, positieve ontwikkelingen van bij de consumentenmerken in Zuidoost-Azië en het Friso kindervoedingsmerk in China. Daarnaast speelt het wegvallen van de impact van dure voorraden mee, evenals andere lagere kosten. "Dit is goed nieuws voor onze leden-melkveehouders en medewerkers. Ook zijn in Maleisië en Indonesië grote, nieuwe productielocaties geopend om in de toekomstige marktvraag in de regio te kunnen voorzien".

De netto-omzet daalde bij alle goede nieuws toch met 6,7% naar €6,4 miljard euro. Dit was voornamelijk te wijten aan een lagere melkprijs en valuta-effecten. Voor valuta-effecten was de omzetdaling 2,9%

Minder melk verwerkt
FrieslandCampina zag ook een daling van de melkaanvoer. Het bedrijf verwerkte tot en met eind juni ongeveer 4,7 miljard kilo ledenmelk, een daling van 3,2% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Deze daling kan grotendeels worden toegeschreven aan het vertrek van de laatste groep leden-melkveehouders die gebruik hebben gemaakt van de vertrekregeling die liep vanwege de fusie tussen Friesland Foods en Campina in 2009. en die op 9 november 2023 eindigde.

Op basis van de resultaten over het eerst halfjaar zou een interim-uitkering kunnen worden uitbetaald. Daarvoor is een bedrag van €61 miljoen opgebouwd. Vanwege alle onzekerheden is echter besloten om voorzichtigheid voor te laten gaan en nu niets uit te keren.

Outlook onzeker
FrieslandCampina verwacht ook in de tweede helft van het jaar te worden geconfronteerd met economische onzekerheden, zoals die zich in het eerste halfjaar hebben voorgedaan. De prijzen voor basiszuivelproducten blijven volatiel en de inflatie neemt naar verwachting toe. Gezien alle omstandigheden geeft het bedrijf geen resultaatprognose af voor de tweede helft van het jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse melk

FrieslandCampina en Arla verdienen meer met minder

Nieuws melk

FrieslandCampina voert tempo prijsverhoging op

Nieuws melk

Rente drukt Pakistaanse winst FrieslandCampina

Nieuws Melk

FrieslandCampina ook in Nigeria weer uit het rood

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden