Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Stro kon weleens duur worden dit jaar

23 Juli 2024 - Wouter Baan

De graanoogst in Europa begint steeds meer op toeren te komen. Ook in Nederland zijn de combines het land op gegaan, hoewel de omstandigheden zeker niet ideaal zijn. De natte weerscondities, in combinatie met een toch al geslonken areaal, hebben ook invloed op de beschikbaarheid van stro en de prijzen daarvan. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door het natte groeiseizoen is de Nederlandse graanoogst tegenvallend. Los van de areaalkrimp liggen de opbrengsten per hectare dit jaar twee tot drie ton lager dan anders, zo geven insiders aan. In Frankrijk is het niet veel beter. Het Franse landbouwministerie verlaagde de oogstprognoses van wintergerst eerder deze maand verder tot een min van maar liefst 11% vergeleken met vorig jaar. Ook in Duitsland worden de opbrengstprognoses gedrukt door de vele regenval en wordt uitgegaan van ondergemiddelde opbrengsten.  

Stro is schaars
Deze ontwikkelingen gaan ook gevolgen hebben voor het stroaanbod, zo verzekeren ruwvoerhandelaren. Niet in de laatste plaats omdat telers door de natte omstandigheden vaker geneigd zijn om het stro te verhakselen en onder de grond te werken. Dit om daarmee de eventueel aangetaste bodemstructuur tegemoet te komen en zo min mogelijk sporen te rijden met zwaar materieel. Hier komt nog bij dat de oude strovoorraden al krap waren, waardoor er in de markt nauwelijks buffers zijn. Veehouders worden in toenemende mate bewust van de situatie en willen juist nu al hun wintervoorraad veilig stellen. Kortom: genoeg vraag, maar weinig aanbod.

Een handelaar uit Noord-Nederland geeft aan dat hij zijn inkoopgebied daarom noodgedwongen heeft verlegd naar Oost-Duisland in de voormalige DDR-deelstaten. Vanuit Frankrijk en Denemarken komt het aanbod namelijk zeer moeizaam los, mede ook omdat akkerbouwers volgens hem geneigd zijn om product vast te houden met het oog op hogere prijzen richting de komende herfst- en wintermaanden.

Prijsdaling gestopt
In het begin van de aflandperiode ontspanden de DCA indicatieprijzen voor stro nog wat, maar daar is deze week een einde aan gekomen. Tarwestro nieuwe oogst stabiliseert op €150 per ton (franco geleverd, in volle combinaties), terwijl gerstestro met €10 stijgt tot €135 per ton. Daarmee liggen de prijzen aanzienlijk hoger dan voorgaande jaren. Mogelijk ontspant de markt in de komende weken alsnog weer wat, als blijkt dat de voortgang van de oogst meezit. Na deze week lijkt het weer in elk geval wat te verbeteren. Over de kwaliteit van stro zijn ook zorgen, maar daarover kan na de oogst ook pas de balans definitief worden opgemaakt.

Weidehooi en snijmais
Weidehooi en snijmais zijn met respectievelijk €190 en €95 per ton eveneens aan de dure kant. In de afgelopen week kon er soms weer een snede worden gemaaid, maar veel droogtijd was boeren niet gegund. Zoals het nu lijkt, wordt het na dit weekend droger. Dan moeten de KNMI-voorspellingen echter wel uitkomen althans. 

Klik hier voor een overzicht van de ruwvoerprijzen in onze databank. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden