Shutterstock

Analyse Melk

Zomerzwakte nog ver weg op vloeibare zuivelmarkt

18 Juli 2024 - Klaas van der Horst

Ondanks een behoorlijk aanbod van vloeibare zuivel, houden de prijzen deze week goed stand op de spotmarkt. In Nederland voelt de markt iets zwakker aan na een voorgaande week met oplopende prijzen. In Duitsland voelt de markt juist iets steviger aan. Van zomerzwakte is echter nog geen sprake bij de vloeibare zuivelprijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bij de bewegingen op de markt voor rauwe melk gaat het om kleine verschillen. Bij de halffabricaten is er meer beweging te zien. Room noteert deze week bij DCA iets hoger dan vorige week, de prijs voor magere melkconcentraat is iets zwakker.

{{dataviewSnapshot(46_1721311853)}}

Het laatste wordt veroorzaakt doordat concentraat te duur is om te verpoederen en daarom voor de prijsvorming afhankelijk is van de versmarkt. Een belangrijk deel van het product gaat daarbij naar bestemmingen als Griekenland, dat volgens bronnen ook enige moeite heeft met het huidige prijsniveau.

De roomprijs wordt ook voor een groot deel bepaald door de vraag vanuit de versmarkt, maar daar zijn toch andere factoren actief. De boterprijs zelf mag aan de lage kant zijn om de huidige spotprijs voor room waar te maken, maar het feit dat de botermarkt - ondanks een kalme handel -toch vast blijft, geeft steun aan de roomprijs. De vraag vanuit de versmarkt doet de rest.

De grote verrassing komt ondertussen van de vloeibare wei-markt. Daar is de prijs van dikwei/weiconcentraat in korte tijd gestegen van zo'n €200 per ton naar €450 per ton. Daar lijken twee oorzaken aan ten grondslag te liggen: een lagere kaasproductie in Nederland en Duitsland en een stevige vraag naar wei-eiwitten vanuit de hoogwaardige ingrediëntensector. Voor WPC-80 en hoger en voor WPI's worden hoge prijzen gemaakt. Ze worden veel gevraagd voor sport- en speciaalvoeding en de goede afzet smaakt naar meer. 

Deze ontwikkeling verbetert ook het verwaardingsplaatje van kaas en wei ten opzichte van de optie room/boter en melkpoeder en andere keuzes.

De spotmelkprijs is de laatste weken overigens goed aangetrokken en cirkelt nu zo ongeveer rond het niveau van de garantieprijs van FrieslandCampina.

{{dataviewSnapshot(46_1721313637)}}

De grondstofprijs trekt ook aan, maar blijft volgens de laatst (duitse) berekeningen nog een beetje achter. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden