FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina krijgt voordeel van twijfel S&P

17 Juli 2024 - Klaas van der Horst

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) geeft de nieuwe strategie van FrieslandCampina het voordeel van de twijfel en houdt de kredietstatus stabiel. Dit jaar zal de zuivelreus nog last hebben van herstructureringsperikelen, maar voor de paar jaren daarna zit er weer omzet-, en winstgroei in het vat, zo wordt verwacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eerder dit jaar publiceerde kredietbeoordelaar Fitch een rapport over FrieslandCampina, waarbij de kredietstatus ook stabiel werd gehouden. 
De Amerikaanse kredietbeoordelaar verlengt ondertussen niet zonder slag of stoot de bestaande kredietbeoordeling (BBB/Stabiel/A-2). Hij tekent aan dat de resultaten over 2023 slechter zijn uitgepakt dan verwacht, zowel waar het de rendementsontwikkeling betreft als de prestaties in diverse markten met sterk schommelende wisselkoersen en de herstructureringslasten. Naast deze lasten en de kosten van een afgekocht langetermijncontract, hikt S&P ook aan tegen een bedrag van €136 miljoen aan afvloeiingskosten voor personeel. 

Melkaanvoer
En dan is er nog de dreiging van strengere milieu-eisen voor de ledenbedrijven van FrieslandCampina, die de aanvoerbasis kan bedreigen. Daar staat echter ook het een en ander tegenover. Zo was de vrije kasstroom vorig jaar met €306 miljoen in totaal €105 miljoen groter dan eerst verwacht. Verder komt de nieuwe bedrijfsstrategie van de onderneming vertrouwenwekkend over.

Voor 2024 zullen daarvan nog niet heel veel resultaten zijn te zien, meent S&P, maar in de twee jaren daarop zeker. De beste resultaten zal FrieslandCampina naar verwachting behalen bij de divisies Specialised Nutrition en Ingredients. Bij het eerste bedrijfsonderdeel - met name bij kindervoeding - worden prima resultaten behaald dankzij goede verkopen van premium producten van Friso in China en een beperkt(er) aantal andere markten.

Kaas en wei
Ook het plan van FrieslandCampina om zich hoger te positioneren in de private labelmarkt voor met name kaas wordt door S&P goed ontvangen. Een ander positief punt zijn de investeringen in hoogwaardige wei-ingrediënten in met name Borculo.

Voor 2024 voorziet S&P een omzet van bijna €12,9 miljard, wat iets lager is dan de omzet over 2023. Voor de drie jaren daarna wordt steeds een beperkte omzetgroei van 2,6% per jaar verwacht, waarmee deze eind 2027 uitkomt op een kleine €14 miljard.

Betere marge, meer schuld
Terwijl de operationele marge langzaam iets oploopt, wordt ook weer een toenemende schuldenlast voorzien. Eind vorig jaar was die met ruim €2,5 miljard het laagst sinds lange tijd, maar die zal naar verwachting weer toenemen tot bijna €3,7 miljard per eind 2027. Dat is een fractie meer dan die eind 2020 bedroeg, bij een toen wel bijna €3 miljard lagere omzet.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden