Klaas vd Horst

Nieuws melk

Belgische zuivelcoöperaties verhogen nek aan nek

17 Juli 2024 - Klaas van der Horst

De Belgische zuivelcoöperaties Laiterie des Ardennes (LDA) men Milcobel hebben hun melkprijzen voor achtereenvolgens juni en juli met elk 75 cent verhoogd. Bij LDA pakt de verhoging bij omrekening naar reële gehaltes echter iets gunstiger uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over de maand juni betaalt LDA met de jongste verhoging ook de op een na hoogste melkprijs uit in België, na FrieslandCampina. Dit is bij een jaarleverantie van 1,3 miljoen liter en bij reële gehaltes, waar in de Belgische Melkprijsvergelijker van Boerenbusiness van wordt uitgegaan. 

LDA betaalt per kilo vet en eiwit over juni ook een iets hogere prijs dan Milcobel doet over juli, maar de melkprijsopbouw verschilt voor het overige wel bij beide coöperaties. LDA ziet zich momenteel relatief stevig in de markt opereren, duidelijk beter dan vorig jaar, toen er ook nog aanloopproblemen waren met de mozzarellaproductie.

Milcobel geeft aan ook goed te profiteren van de vraag naar met name mozzarella, al komt volgens dit bedrijf de verwachte zomerpiek eerder traag op gang onder invloed van het tegenvallende weer. Meer in het algemeen doet Milcobel het naar eigen zeggen goed in de huidige ietwat 'kabbelende markt' met haar productportfolio. Vooral de relatief hoge vetprijzen helpen, terwijl de poederprijzen licht dalen.

Alles bij elkaar maakt dit dat Milcobel maximaal €47,15 per 100 liter kan uitbetalen, zo meldt het bedrijf. Deze prijs is wel uitsluitend voor melkveehouders met een jaarleverantie van 2,7 miljoen liter of meer en melk met 43 gram vet en 35 gram eiwit per liter.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden