Agrifoto

Analyse Voer

Markt wacht met smart op mooi droog hooiweer

16 Juli 2024 - Alex Jurvillier

De ruwvoermarkt wordt dit jaar sterk beïnvloed door de regenval dat de afgelopen dagen opnieuw opspeelde. Ook deze week is de nattigheid daarom weer het topic onder handelaren. Voor sommigen verloopt de handel daarom moeizaam, mede door een gebrek aan aanbod. Het moge duidelijk zijn dat mooi droog hooiweer meer dan gewenst is. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

''Als we mooi droog zomerweer krijgen moet je eens kijken hoeveel gras er vanaf komt'', zo schetst een insider zijn verwachtingen voor weidehooi. Dan zal het aanbod aantrekken. Nu ligt volgens deze insider de handel nagenoeg stil. Een paar droge dagen lijken op komst, al wordt van het weekend weer regen verwacht. 

Andere handelaren spreken eveneens van weinig aanbod door het natte weer, wanneer er op veel plekken pas één of twee snedes van het land zijn gekomen. Uit Zuid-Duitsland en Frankrijk zou nog wel wat te halen zijn, maar zo hoog is de nood aan de man nog niet. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €180 per ton voor weidehooi, nieuwe oogstprijs.

Snijmais
De handel in snijmais verloopt op moment volgens handelaren wisselend. De een noemt dat er best veel handel in is, volgens de ander is het bij snijmais juist zomertijd. Op het oog staan de percelen er naar omstandigheden redelijk bij, hoewel er zorgen zijn vanwege de late inzaai dit jaar. Een handelaar geeft aan dat Nederlandse boeren toch wat voorzichtig zijn om volumes vast te leggen dan wel te verkopen. Duitse akkerbouwers hebben hier minder moeite mee, waardoor er toch de nodige handel kan worden bedreven. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €95 per ton voor snijmais.

Wachten op tarweoogst
Tarwestro is er nog niet, of in ieder geval mondjesmaat. Het is zoeken om er aan te komen, vertelt een insider. Maar dat kan over een week weer heel anders zijn als de graanoogst eindelijk loskomt. Het gewas staat er volgens een handelaar mooi bij, wat hoop geeft op een goede oogst met dito stro. Op basis van het verwachte aanbod daalt de DCA Indicatieprijs iets naar €150 per ton, oude oogstprijs. Er is wel wat aanbod van gerstestro, ook van Nederlandse bodem. Maar het gros komt uit Frankrijk of Spanje. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €125 per ton, nieuwe oogstprijs.

Er is ook nog steeds amper aanbod van graszaadhooi. Het is er gewoon nog niet. Er moet eerst ander weer komen, droog weer. Dan kan het worden gedorst. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €185 per ton.

Kuilgras
Kuilgras is mondjesmaat beschikbaar vanuit het perspectief dat de vraag groter is. Een handelaar geeft aan dat de nattere kuil er wel is, maar van het 'mooie spul' is niet veel. Een andere handelaar geeft aan dat hij erg tevreden is over de kwaliteit van de oude oogst, wat een hoog eiwitgehalte zou hebben. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €85 per ton. Voeraardappelen zijn er volgens de markt nog steeds amper, of niet. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €60 per ton.

Bierbostel
Tot slot kijken we naar bierbostel, waarbij het aanbod krap tot redelijk is. Maar de vraag is ook hoog. Een handelaar geeft aan dat de prijs in de komende periode weleens zou kunnen aantrekken, al zeggen verkopers dat natuurlijk al snel. De DCA Indicatieprijs blijft deze week nog onveranderd en staat op €3,20 per procent droge stof.

Klik hier voor een overzicht van de ruwvoerprijzen in onze databank. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden