DOC Kaas

Nieuws Melk

Melkprijs DOC Kaas springt van kelder naar de zolder

16 Juli 2024 - Wouter Baan

Belofte maakt schuld, zo luidt een oud Nederlands spreekwoord. En dat begrijpen ze in Duitsland bij zuivelcoöperatie DMK ook maar al te goed, want de melkprijs wint na belooft herstel snel terrein. In Nederland profiteren de leden van dochterorganisatie DOC Kaas ook van deze rappe opmars. Over juli zijn ze verrassend genoeg koploper van de Melkprijsvergelijker.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een half jaar geleden stond DOC Kaas nog in de onderste regionen van de Melkprijsvergelijker, maar in juli voeren ze de ranking prompt weer aan. En bovendien met een vrij riante marge van €0,25 op nummer twee Vreugdenhil Dairy Foods. Deze positie verschaffen ze zichzelf door de basis-melkprijs deze maand met €1,09 te laten stijgen tot €47,60 per 100 kilo.

In de ranking met topmelkstromen is de voorsprong op FrieslandCampina en A-ware zelfs nog rianter en is het verschil meer dan €1. Sinds kort doet DOC Kaas ook mee aan dit krachtenspel na de lancering van de melkstroom Tuurlijk! die recht geeft op een meerprijs van €5.

Herstel was beloofd
De snelle opmars van de melkprijs van DOC Kaas is opvallend, maar komt niet helemaal uit de lucht vallen. De Duitse zuivelcoöperatie DMK (de moederorganisatie waar DOC Kaas aandeelhouder van is) was bepaald niet content met het uitgekeerde melkgeld aan de leden in 2023, zo liet CEO Ingo Müller in juni weten bij de presentatie van de jaarcijfers. Hij beloofde de leden beterschap. Nog geen maand later kan geconcludeerd worden dat ze er geen gras over laten groei, gezien DOC Kaas nu alweer de toppositie van de melkprijzen in Nederland bekleed. Ook in Duitsland zal DMK vermoedelijk zijn gestegen in de rankings aldaar.

De betere melkprijs dient overigens ook een nobel doel en dat is het tevreden stellen van leden, wat in de huidige krimpende markt geen overbodige luxe is. Nadat de teleurstellende melkprijs in 2023 zegden honderden leden-melkveehouders van DMK hun lidmaatschap op. Deze uitstroom raakte DOC Kaas overigens niet. Zij zagen het ledenaantal vorig jaar van circa 600 stijgen tot 653.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden