Shutterstock

Analyse Melk

Spotmelk neigt voorzichtig weer naar 50 euro

11 Juli 2024 - Wouter Baan

De laatste keer dat de spotmelkprijzen van DCA boven de psychologische grens van €50 euro noteerden, was in het najaar van 2022. In dat memorabele jaar was zuivelmarkt tot grote hoogte gestegen om vervolgens in 2023 weer behoorlijk ver terug te zakken. Hoewel de markt op dit moment in zijn geheel zeker niet heel positief te noemen is, bewegen de spotmelkprijzen wel opwaarts. De verwachting is bovendien dat die trend doorzet. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering van DCA voor de Nederlandse markt stijgt deze week €1 tot €48 en blijft dus nog onder de genoemde grens hangen. Wel lijkt €50 voor spotmelk binnen handbereik te zijn. Het is dan wel vakantieperiode, maar dit is geen sta-in-de-weg voor hogere prijzen. Ondanks dat de melkaanvoer, door de koele weersomstandigheden, de verwachtingen vaak overtreft, zijn fabrieken op het moment in balans.

Weinig overschotten
Overschotten van vrije melk zijn er niet of nauwelijks, mede omdat seizoensmatig de aanvoer dalende is. Kopers moeten dus in de buidel tasten als zij volumes willen losweken. Opvallend is ook dat de spotmelkprijzen stijgen, terwijl er deze week op sommige plekken ook nog fabrieksstoringen waren. Dit kan gezien worden als een krachtig signaal. Ook in Duitsland stijgen deze week de spotmelkprijzen, net als in Frankrijk. 

Je kunt de klok er bovendien op gelijk zetten dat de spotmelkprijzen in de komende maanden verder aantrekken, aangezien dat seizoensmatig ook gebruikelijk is. De verwachting is dat 'vrije melk' verder gaat uitlopen van de uitbetalingsprijzen van verwerkers, die vaak weer een afvlakkende beweging laten zien.

Room en melkconcentraat ook duurder
Ook de room en magere melkconcentraatprijzen lopen op als gevolg van een beperkte beschikbaarheid. Steun van de vaste markt in de vorm van boter en melkpoeder is er niet. Toch is er wel vraag, omdat fabrieken en ook handelshuizen het aandurven om voorraden aan te legen voor later dit jaar. De botervoorraden zijn nog altijd krap.

Daarbij is er ook vertrouwen in de melkpoedermarkt, hoewel nog niet heel overtuigend. Voor leveringen op termijn moet bijvoorbeeld een premie van een paar honderd euro per ton worden betaald bovenop de huidige dagprijzen. Dat kan voor producenten stimulerend werken om voorraden aan te leggen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden