Agrifoto

Analyse RUWVOER

De eerste gerstestro arriveert op ruwvoermarkt

Dinsdag 17:20 uur - Alex Jurvillier

Er lijkt wat meer beweging te zijn op de ruwvoermarkt. En dan vooral bij gerstestro en bierborstel. De komst van nieuwe oogsten heeft ook invloed op de DCA Indicatieprijzen. Maar de verschillende ruwvoerproducten bewegen niet eensgezind.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bij gerstestro stappen we over naar de prijs van de nieuwe oogst. Die komt namelijk nu op de markt. Dat is maar goed ook, want stro van de oude oogst raakt een heel eind op, geeft een insider aan. In Frankrijk en Nederland is er vorige week de nodige wintergerst gedorst en het weer werkte mee om het stro netjes binnen te krijgen. De DCA Indicatieprijs voor gerstestro van de nieuwe oogst start op €125 per ton.

Tarwestro komt doorgaans later dan gerstestro. Daarvoor zijn we dus nog afhankelijk van het laatste stro van de oogst van 2023 dat in de schuur zit. Doorgaan duurt het nog wel drie tot vier weken voor nieuw tarwestro komt. En van de oude is er niet zo veel meer. De Nederlandse voorraad zou zo goed als op zijn. Het eerste Franse stro zou al geleverd kunnen worden, of dat duurt in ieder geval niet lang meer. De DCA Indicatieprijs blijft op €160 per ton.

Het marktsentiment loopt wat uiteen over weidehooi. De een geeft aan dat het aanbod mooi doorloopt, terwijl andere fouragehandelaren klagen dat het lastig is om aan goed hooi te komen. Vorige week was in elk geval een week waarin het weer meewerkte om te hooien. De droge periode was echter aan de korte kant. Deze week is de regen weer terug en krijg je de kans niet om te hooien. De DCA Indicatieprijs is gebaseerd op hooi van de nieuwe oogst en zakt daarom wat ten opzichte van vorige week toen hooi uit de schuur het uitgangspunt was. De DCA Indicatieprijs komt uit op €180 per ton.

Vraag naar bierbostel door nattigheid
Door het aanhoudende natte weer hebben veehouders afgelopen maanden nauwelijks kunnen weiden. De koeien moeten wel vreten en daardoor wordt meer bijgevoerd dan andere jaren. De weidegang komt slecht op gang en bij sommige veehouders gaan de koeien nu pas naar buiten. Al met al blijft bierborstel gewild als ruwvoerproduct en trekt de markt opnieuw aan. De wachttijden nemen toe en het aanbod slinkt. De vraag is 'super goed' volgens enkele leveranciers. De DCA Indicatieprijs stijgt naar €3,20 per procent droge stof.

Het mooie weer van vorige week heeft een extra zetje gegeven bij het zaaien van snijmaïs. Dat is eigenlijk te laat, maar in zo'n extreem jaar worden de grenzen verlegd. Het is inmiddels juli en nu nog zaaien heeft weinig zin. Snijmaïs is wel te krijgen, maar we moeten misschien iets verder rijden, bijvoorbeeld naar Duitsland. Verschillen in aanbod per regio zijn groot en transportkosten verklaren deels de grote verschillen in prijzen die handelaren hanteren. De DCA Indicatieprijs doet een klein stapje terug naar €95 per ton.

De oogst van graszaad moet nog echt beginnen. De eerste hoekjes zijn gedorst, maar dat was meestal niet uit weelde. Ook voor graszaad zou het weer om moeten slaan. De oude oogst graszaadhooi was al zo goed als op. Het zijn alleen de echte liefhebbers die nu graszaadhooi voeren volgens een informant. Het is toch vooral wachten op de nieuwe oogst. De DCA Indicatieprijs blijft onveranderd op €185 per ton voor graszaadhooi maar met de opmerking dat er heel weinig handel is.

Er is voor wat kuilgras betreft al met al op het moment niet veel maar wel voldoende aanbod. Vorige week is op veel plaatsen de tweede snede gemaaid, maar die moet nog even zitten voor die gevoerd kan worden. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras dat direct gevoerd kan worden, blijft stabiel op €85 per ton. Voor vers gras zit de prijs daar een paar tientjes onder.

Voeraardappelen zijn er nog steeds nauwelijks. Verwerkers kunnen bijna alle aardappelen gebruiken en daardoor verdwijnt er nauwelijks wat in het voer. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €60 per ton, als ze al te krijgen zijn.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden