TTStock / Shutterstock.com

Analyse RUWVOER

Eindelijk zit er hooiweer in de voorspellingen

Dinsdag 17:25 uur - Alex Jurvillier

Het warmere en droge weer bepaald de stemming op de ruwvoermarkt. Veehouders zijn druk met de tweede snede bij dit echte hooiweer. De nieuwe oogst stro en graszaadhooi is ook niet ver weg. Anderzijds spreken handelaren van een wat rustigere markt. De uitdrukking 'vrouwen bloot, handel dood' gaat ook op voor de voermarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

We zitten een beetje tussen oude en nieuwe oogst in. Dat geldt vooral bij hooi en stro. We zitten in een overgangsmarkt. Het is wachten op de nieuwe oogst en wat dat doet met de prijs. ''Het is écht hooiweer, we verwachten aardig wat met de nieuwe oogst'', aldus een handelaar. De regen is ook wat opgeschoven, dus dat moet goed komen. Het oude weidehooi is ook bijna op. De DCA Indicatieprijs blijft nu gelijk op €200 per ton. Voor nieuwe oogst die - als het weer een beetje mee blijft werken - later deze week op de markt komt, worden prijzen van rond de €180 genoemd.

Snijmaïs, dat loopt nog wel, maar wat aan de stroeve kant. Veel maïs zou weleens te laat kunnen zijn gezaaid door de nattigheid. In het zuiden is het nog te nat. Wat gaat het toch worden met komend seizoen? Het optimale zaaitijdstip is al voorbij, maar het risico om alsnog te zaaien wordt door sommigen wel genomen. De kans op een gewas dat helemaal niet meer afrijpt of een heel late oogst neemt daarmee flink toe. Een handelaar geeft zelfs aan dat sommige klanten erover nadenken om een extra voorraadje aan te leggen deze zomer. De DCA Indicatieprijs blijft op €100 per ton.

Stro is nog groen
De graanoogst is voorzichtig opgestart. In Nederland zijn inmiddels ook al de heel vroege percelen wintergerst gedorst. Gelijk achter de combine persen is er nog niet bij. Daarvoor zitten nog te veel groene knopen in het stro. Eind volgende week verwachten enkele handelaren wat meer aanbod van wintergerstestro uit Frankrijk. Maar laat het alsjeblieft niet regenen, dat kan de oogst niet gebruiken. Tarwestro is er waarschijnlijk over zo'n drie weken à een maand. De DCA Indicatieprijs blijft op €160 per ton voor tarwe- en gerstestro uit de schuur. Een voorzichtige eerste indicatie voor gerstestro vanuit de klamp zit daar circa €10 onder.

Misschien als het weer meewerkt is er eind volgende week al het eerste graszaadhooi van de nieuwe oogst. De vroege rassen in het zuiden van Nederland gaan hard met dit weer. Voor nu moeten we het nog doen met de oude oogst. De DCA Indicatieprijs blijft daarvoor stabiel op €185 per ton.

Van het vaste weer deze dagen wordt dankbaar gebruik gemaakt om de tweede snede gras te winnen. Aanbod van kuilgras al dan niet in grote pakken geperst, valt niet tegen volgens verschillende handelaren. Goed kuilgras dat direct gevoerd kan worden, wordt dan weer nauwelijks aangeboden. De DCA Indicatieprijs voor geconserveerd kuilgras blijft op €85 per ton staan, maar met de opmerking dat er weinig handel in is.

In de bij- en restproducten zijn grote veranderingen deze week. Voeraardappelen zijn en blijven een schaars goed. De DCA Indicatieprijs blijft op €60 per ton voor voeraardappelen als ze überhaupt te krijgen zijn. Ook de prijs van bierbostel is stabiel op €3,10 per procent droge stof. De markt is redelijk in balans volgens insiders.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden