Wanneer de bodem het toelaat zijn we weer aan de maïsinzaai toe. Na (indien van toepassing) het inwerken van het vanggewas en de bemesting is de zaaibedbereiding een belangrijke stap naar een geslaagde maïsteelt. In dit artikel zie je hoe het moet (en hoe niet).
Een goed zaaibed is van grote invloed op de beginontwikkeling van je maïs. In de praktijk krijgt de zaaibedbereiding echter niet altijd genoeg aandacht. Het perfecte zaaibed voor maïs is mooi vlak, los verkruimeld tot aan de zaaidiepte, op lichte grond niet te fijn en op zware grond niet te grof.
In een goed zaaibed dat voldoende is opgewarmd kan maïs vlot kiemen en doorgroeien. Het jonge plantje is dan veel minder kwetsbaar voor schade van schimmels, insecten en vogels.
Een minder goed zaaibed kan voor de volgende problemen zorgen:
Ritnaaldschade
De schade veroorzaakt door ritnaalden neemt elk jaar toe. Deze larve van de kniptor boort zich in de stengelvoet en wortels van de jonge maïs. Maïsplanten blijven hierdoor achter in groei of sterven volledig af. Op LG maïszaad is de zaadbehandeling Starcover Active+ Force verkrijgbaar als bescherming tegen ritnaalden.
Voor een goede werking van Force is een goed zaaibed noodzakelijk! Force heeft een dampwerking tot ongeveer 3,5 à 4 centimeter rond het maïszaadje. Alleen in een strak zaaibed dat niet te diep los en niet te grof is, zal deze dampwerking optimaal beschermen.
Vogelschade
Regionaal zorgen vogels in het beginstadium van maïspercelen voor forse schade. Kauwen, roeken, kraaien en duiven zijn vooral uit op de kiem die uit het maïszaadje opkomt. In deze fase is de maïs dus kwetsbaar. Vanaf het 5 à 6-bladstadium, meestal zo'n zes weken na inzaai, zijn de planten te groot en laten de vogels ze normaliter met rust.
In een goed zaaibed start de maïs snel op en duurt de kwetsbare fase minder lang. Ook kunnen vogels de zaden in een strak zaaibed minder gemakkelijk vinden en lostrekken. In een grof zaaibed liggen vaak meer zaden los en onbeschermd.
Onregelmatige opkomst
In een goed zaaibed met voldoende temperatuur kiemt maïs vlot en komt binnen tien tot veertien dagen boven. In een heel grof zaaibed is het gevaar in een droog voorjaar dat de maïs wel kiemt, maar vervolgens uitdroogt. Ook kan de opkomst zeer wisselend zijn, wat problemen oplevert met het plannen van de onkruidbestrijding.
Minder geslaagde onkruidbestrijding
Ook voor de onkruidbestrijding is het zaaibed van belang. Enerzijds doordat het moment van de onkruidbespuiting beter te plannen is wanneer de maïs gelijkmatig opkomt en groeit. Anderzijds omdat grote kluiten in een grof zaaibed zorgen voor 'parapluwerking'. Onkruiden worden minder goed geraakt doordat ze beschermd worden door de kluiten.
Kortom: redenen genoeg om te zorgen voor een mooi zaaibed! Tip: met ons digitale platform Agrility volg je dit jaar of je maïs zich goed ontwikkelt. Zo werkt het >>