FrieslandCampina werkt samen met partner Triplebar Bio aan het vergroten van de productiecapaciteit van lactoferrine. In deze samenwerking wordt daarvoor speciaal gekeken naar het gebruik van precisiefermentatie. Daarmee zou volgens Triplebar meer lactoferrine kunnen worden geproduceerd en op een minder belastende wijze.
FrieslandCampina geeft evenwel aan dat vervanging van lactoferrine uit melk door lactoferrine geproduceerd met behulp van precisiefermentatie niet aan de orde is. "Zuivelingrediënten zullen ook in de toekomst een belangrijke rol blijven spelen als bron van hoogwaardige eiwitten en prebiotica. We willen graag benadrukken dat de focus van FrieslandCampina zuivel is en blijft."
FrieslandCampina ziet dat de vraag naar lactoferrine uit melk nog steeds toeneemt, voor zowel kindervoeding als voor speciaalvoeding. Om de productiecapaciteit te verhogen van 20 naar 80 ton per jaar, is vorig jaar een nieuwe productiefaciliteit geopend in Veghel.
De marktvraag is evenwel breder dan alleen op zuivel gebaseerde ingrediënten, zo stelt de zuivelproducent. Daarom investeert FrieslandCampina ook in alternatieve eiwitten, om deze naast zuivelingrediënten te kunnen aanbieden. "Klanten vragen om zowel zuivel- als alternatieve eiwitoplossingen. Zo blijven we voorop lopen als voorkeurspartner voor onze klanten", zo meldt het bedrijf.
FrieslandCampina onderzoekt nog hoe de toeleveringsketen van lactoferrine via precisiefermentatie eruit zal zien en kan daarom nog niet aangeven waar deze productie zal plaatsvinden.