NVM Agrarisch & Landelijk

Aangeboden: NVM Agrarisch & Landelijk

Visie op markt pluimvee- en vleeskalverhouderijen

27 Maart 2024

Johan Zandbergen en Jeroen Aalberts van VSO Makelaars & Taxateurs in Dronten zijn het met elkaar eens. De markt in pluimvee- en vleeskalverhouderijen werd in 2023 grotendeels bepaald door de Lbv-plus- en de Rood voor Rood-regelingen, waarvan diverse agrariërs in hun werkgebied (Gelderland en Flevoland) gebruik maakten.

Beiden verwachten dat dit ook het beeld zal zijn voor het komende jaar. "De overheid is een goede koper. Als de regelingen in 2024 worden voortgezet dan kan de gewone pluimvee- of vleeskalverhouder daar moeilijk tegenop."

Niet voldoende armslag          
Johan Zandbergen komt uit Barneveld, de bakermat van de pluimveehouderij in Nederland. Zijn collega Jeroen Aalberts is ook een boerenzoon. Ze hebben goed zicht op de markt in kippen en kalveren. "Er wordt veel geld verdiend in beide sectoren. De prijzen voor voer zijn laag en die voor eieren juist hoog. De vleeskalverhouderijen exporteren veel kalveren voor een gunstige prijs naar Italië. De grotere bedrijven doen het goed. De kleinere, wat oudere bedrijven hebben het moeilijker. Die hebben vaak niet voldoende armslag om de investeringen te doen die nodig zijn om te blijven voldoen aan de eisen van de overheid."

Zandbergen merkt in beide sectoren terughoudendheid op ten aanzien van innovatie en groei. "Er is weinig ruimte en aanbod van grond om uit te breiden. Door de stikstofproblematiek is er veel onzekerheid over veranderende regelgeving. Daarnaast zijn banken ook steeds voorzichtiger geworden met financiering vanwege de duurzaamheidseisen vanuit de overheid."

Piekbelaster
Een groot gedeelte van de bedrijven dat beroep doet op de expertise van VSO Makelaars ligt op de Veluwe dichtbij de Natura 2000-gebieden en is zogenaamde piekbelaster. Het zijn vaak de oudere bedrijfseigenaren die willen uitzoeken wat voor hen de mogelijkheden zijn. "Zij benaderen ons zodat wij een taxatie kunnen maken en mee kunnen kijken of ze aanspraak maken op de regelingen. De Rood voor Rood-regeling waarbij je in ruil voor je grond een bouwkavel terug krijgt, geldt bijvoorbeeld niet voor elke gemeente op de Veluwe. En in Flevoland bestaat deze regeling niet."

Zijn collega Aalberts vult aan. "Elke situatie is anders dus we moeten altijd maatwerk leveren. In voorkomende gevallen, bijvoorbeeld bij het ontbreken van de juiste vergunningen, boren we ons netwerk aan specialisten aan." Als duidelijk is welke regelingen van toepassing zijn, kan VSO ondersteunen in het vervolg van het traject. "In het geval van Rood voor Rood kunnen wij naar een koper voor de bouwkavel zoeken. Of als de agrariër besluit naar het dorp te vertrekken, kunnen wij helpen in de zoektocht naar een huis of de verkoop van het oude huis. Daarnaast ondersteunen we ook bij bestemmingsplanwijzigingen of de ontwikkeling van een kavel", aldus Zandbergen.   

Aantrekkelijke opkoopregelingen
Zolang de stikstofimpasse in Nederland niet wordt opgelost, zien Zandbergen en Aalberts weinig veranderen in de markt in pluimvee- en vleeskalverhouderijen. "Als het bij je situatie past en je neemt er genoegen mee dat je na verkoop nooit meer in je oude sector werkzaam mag zijn, dan zijn de opkoopregelingen erg aantrekkelijk. Momenteel is de overheid de grootste koper, waardoor er weinig aanbod is. Dat zien we in 2024 niet ineens veranderen."

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden