Melk- en weipoeder zijn al tijden de zwakste schakel op de zuivelmarkt. Er zijn bovendien weinig signalen die wijzen op aantrekkende poederprijzen.
Is het een gebrek aan vraag, of zijn het de ruime voorraden die de poedermarkt in de weg zitten? Waarschijnlijk is het een combinatie van beide. In elk geval wordt er niet heel veel magere melkpoeder geproduceerd. Met 6.375 ton was de januariproductie het laagst sinds 2019. Over heel 2023 bekeken werd ook al ruim 3% minder geproduceerd in ons land. Europabreed is eveneens een daling zichtbaar.
Bij een gedaalde melkaanvoer bleef de kaasproductie in januari nagenoeg gelijk. Kaas is dan ook waar verwerkers met flexibele productiecapaciteit het meest op inzetten. Dit om de beste valorisatie van melk te realiseren. Dat betekent dat er ook veel weipoeder vrijkomt, maar daarvan worden door RVO geen productiecijfers verstrekt.
Prijzen omlaag
Ondertussen zijn de magere melkpoedernoteringen teruggezakt tot €2.400 per ton, of zelfs al lager. Ook de weipoederprijzen staan vrij stevig onder druk. Op de wereldmarkt wordt Europees product daardoor wel wat competitiever, gezien de Amerikaanse prijzen begin 2024 redelijk op niveau blijven. Op de Global Dairy Trade daarentegen is, net als in Europa, prijsdruk zichtbaar. Eind 2023 was Europees product het duurst, maar intussen zijn de prijsverschillen op de wereldmarkt nagenoeg opgeheven.
Kijkend naar de afzet op de wereldmarkt, dan staat die wat onder druk. In de laatste drie maanden van 2023 lag de afzet onder het niveau van 2022. Met 51.789 ton lag de afzet in december bijna 20% onder het niveau van vorig jaar. Over heel 2023 stijgt de Europese export wel. Dit komt doordat er in de eerste helft van het jaar meer product werd verkocht. China koopt al een tijdje minder grote volumes. Dit als gevolg van de forse eigen melkproductie en waarschijnlijk ook de haperende economie. Daartegenover staat dat Algerije wel meer koopt en China intussen heeft ingehaald als grootste importeur.
Gelaten sentiment
Voorlopig lijkt de zwakke teneur op de melk- en weipoedermarkt nog wel even aan te houden. Dit met het oog op de stijgende seizoensmatige melkproductie in Noordwest-Europa en de Verenigde Staten en de volgens producenten zwakke afzet, zowel in Europa als daarbuiten. Daarbij hangen er ook nog veel voorraden met een vrij hoge productieleeftijd boven de markt. De melkpoedermarkt zou volgens een insider wel wat peper kunnen gebruiken als tegenhanger voor het gelaten sentiment.