Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
De kaasprijzen zijn recent wat aangetrokken, maar doorstoten tot hogere niveaus behoort niet tot de mogelijkheden. De voorraden zijn weliswaar laag, maar daar staat een lauwe vraag tegenover. Terugkijkend op 2023 liet de Nederlandse kaasexport een lichte daling zien, zo blijkt cijfers van Eurostat.
Daarmee is de stand van zaken op de kaasmarkt ook wel in grote lijnen weergegeven, want heel spannend is het op moment niet. In februari trokken de prijzen van Goudse foliekaas licht aan, waarmee er weer een 4 voor de notering staat. Tegenover de andere kazen blijft Gouda relatief duur geprijsd.
De opleving was meer een reactie op de fors hogere boterprijs dan dat de markt op eigen kracht terrein won. Naast Gouda gingen ook Edammer, mozzarella en Cheddar mee omhoog. Insiders omschrijven de markt als rustig, waarbij krappe voorraden en een lauwe vraag elkaar in balans houden. Ook in de komende weken ligt een kalm marktsentiment in het verschiet.
Nederland verkoopt iets minder kaas buiten Europa
De Europese kaasexport naar derde landen is in 2023 met 3,5% gestegen, maar Nederland zag de verkopen buiten de EU juist dalen. Qua onderliggende waarde bleef de Nederlandse export nipt onder €1 miljard steken, zo wijst Eurostat uit.
De Europese kaasproductie steeg vorig jaar met 1,4% tot 9,6 miljoen ton. De Nederlandse kaasproductie pluste met 0,7% tot 948.700 ton. Ondanks een licht hogere productie daalde de afzet buiten de EU met 0,5% tot 193.076 ton. De onderliggende exportwaarde daalde met krap 5% tot €988 miljoen.
In 2022 kwam de Nederlandse kaasexport buiten de Europese Unie voor het eerst boven de miljard uit, maar dat was een jaar met extreem hoge prijzen. Zo'n 20% van de kaasproductie wordt op de wereldmarkt afgezet. Het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Japan en Mexico zijn grote afnemers.