Shutterstock

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

6 Maart 2024 - Klaas van der Horst - 1 reactie

Veel Duitse melkveehouders missen een actueel begrip voor hun positie bij landelijke en Europese beleidsmakers, en deels ook bij verwerkers. Dit bleek deze week bij een discussie die in Brussel was belegd door de deelstaat Nordrhein-Westfalen en het Duitse Milchindustrieverband (MIV).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit was mede naar aanleiding van de recente Duitse (en Europese) boerenprotesten en de klachten van heel veel boeren dat ze niet rondkomen met de huidige melkprijs, ook al is die volgens de industrie en retail helemaal niet slecht. 

Eerlijker en transparanter handel
Melkveehouders dringen daarom aan op toch een hogere melkprijs. Een deel van hen wil dat doen met behulp van nieuwe wetgeving die de prijsvorming transparanter moet maken en 'oneerlijke handelspraktijken' verbiedt. Europese regelgeving geeft daar aanknopingspunten voor en in Frankrijk en Spanje bestaat er al wetgeving op basis daarvan. Elmar Hannen, vice-voorzitter van de European Milk Board (EMB), drong in de discussie aan op vergelijkbare Duitse wetgeving. Politiek gezien lijkt dit een kansrijk iets, al bestaat er twijfel aan de effectiviteit van zulke wetgeving. Voorzitter Peter Stahl van het MIV ziet er niets in. Hij kreeg steun van anderen, ook vanuit retail en onderzoek.

Rewe
Emilie Bourgoin, directeur corporatie affairs van Rewe wees er op dat slechts 30% van de Duitse melk in de retail terecht komt. De rest gaat naar de voedingsindustrie of export. Rewe wil overigens wel naar 'een melkprijs toe waar iedereen iets aan kan verdienen', zei ze. Een onderzoeker van het Thünen (landbouw)instituut, voerde ook nog aan dat de kostprijs van Duitse melkveebedrijven varieert tussen 23 en 50 cent per kilo melk. Welk bedrijf heeft dan steun nodig?

Krappe marges
Gemiddeld genomen zitten Duitse melkveebedrijven evenwel niet gemakkelijk. Een cent meer of minder melkgeld, of kosten, kan op veel bedrijven al een heel wereld van verschil uitmaken. Daarom reageerden veel boeren eind vorig jaar ook zo heftig op de hogere dieselaccijns.
Daarom ook zijn veel boeren op zoek naar andere afnemers die beter betalen. In het Duitse Münsterland en Westfalen zouden volgens mediaberichten vandaar honderden melkveehouders hun lidmaatschap met DMK en verwante bedrijven hebben opgezegd. In totaal zou het gaan om ongeveer een miljard kilo melk. De boeren moeten nog een jaar wachten tot ze weg kunnen. Velen van hen willen niet zomaar overstappen.

Melkveehouders richten MEG's op
Er zijn alleen in Münsterland zeker 4 nieuwe leveranciersverenigingen (Milcherzeuger Genossenschaften - MEG's) in oprichting. Die zouden boeren moeten helpen een betere melkprijs uit te onderhandelen.
Toch is dit volgens boeren en hun vertegenwoordigers niet het enige dat moet en kan helpen. De overheden moeten zich beter verdiepen in de situatie waarin boeren moeten ondernemen. Een vertegenwoordiger van de Europese Commissie stelde dat men daar genoeg data over de melkveehouderij heeft om goed beleid te kunnen maken. Dit werd vriendelijk, maar duidelijk weersproken.

Actueel en breed inzicht mist
Er missen niet alleen actuele data, maar ook ter zake doende data, zoals over de kosten van allerlei nieuwe regelgeving en inzicht in het rente-effect op leningen. In diverse opzichten loopt Duitsland daarbij nog achter op Nederland, maar ook daar doet zich de druk van allerlei nieuwe eisen voelen.

Praktische hulp nodig
Opmerkelijk was ook de instemming van de minister van landbouw van Nordrhein-Westfalen Silke Gorissen met de grieven van de boeren. "Laten we kijken wat we praktisch kunnen doen om het bestaan van onze melkveehouders te verbeteren, en niet, zoals in Berlijn en Brussel, praten met iedereen die wat vindt, maar vaak niets met de landbouw te maken heeft."  De minister is juriste van opleiding, maar woont zelf ook op een boerenbedrijf.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden