De Duitse melkprijs zal dit jaar op een vergelijkbaar niveau uitkomen als in het voorbije jaar. Dit bij een vlakke melkaanvoer. Deze verwachting heeft voorzitter Peter Stahl van het Milchindustrie Verband (MIV) uitgesproken in zijn nieuwjaarsrede op de Grüne Woche.
Vorig jaar betaalde de Duitse zuivelindustrie een gemiddelde melkprijs van €45,50 per 100 kilo, zij het bij lagere gehalten dan in Nederland. Dat was, net als in Nederland, flink lager dan de prijs in 2022, maar toch ook daar de op één na hoogste in de laatste decennia.
Stahl doet zijn uitspraken met een slag om de arm, omdat de markten behoorlijk volatiel en dus onvoorspelbaar zijn. Toch verwacht hij dus weer een stevige melkprijs, want de voorraden aan zuivelproducten zijn beperkt. Dit terwijl er wel een stevige vraag is naar allerlei zuivelproducten vanuit diverse regio's in de wereld waar de eigen productie tekortschiet.
De zuivelindustrie zelf vindt 2024 wel een spannend jaar worden, omdat de kosten voor allerlei grondstoffen, energie en diensten ook hard oplopen, terwijl de vakbonden meer loon willen. Stahl waarschuwt de laatste om niet te veel te eisen, want dat kan de industrie niet aan, stelt hij.
Kaas is koning
Ook net als in Nederland was kaas het zuivelproduct met de sterkste groei. In Duitsland steeg de productie met 71.000 ton naar in totaal 1,183 miljoen ton. Over zuivelalternatieven lijkt het MIV zich inmiddels niet zo druk meer te maken. Voorzitter Peter Stahl meent dat deze producten, ook de nieuwste generatie 'uit het petrischaaltje' toch vooral nicheproducten zullen blijven.
Meer administratie, minder productie
Het MIV spreekt tot slot nog solidariteit uit met 'de vreedzaam protesterende boeren' in Duitsland. De brancheorganisatie vindt dat de overheid de boeren te veel lasten op legt, lasten die boeren onterecht beperkt in hun bedrijfsvoering en bureaucratische lasten die zorgen voor meer administratie en minder productiviteit. Ook riep Stahl Duitse consumenten op om vaker te kiezen voor 'eigen' product.