Voor de grote Franse camembert-producenten Lactalis, Gillot en Isigny St. Mère breken spannende tijden aan: mogen ze hun fabriekskazen nog wel aanduiden als 'Normandische camembert' of moeten ze de etiketten aanpasse aan de Officiële eisen?
De grote zuivelbedrijven zijn verwikkeld in een slepend juridisch gevecht met de traditionele Normandische kaasmakers, die vinden dat alleen hun camembert Normandisch mag heten, omdat het een product is met een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), zoals in Nederland de Noord-Hollandse natuurkaas. Bovendien moet de camembert dan gemaakt worden uit rauwe melk.
Traditionele en fabriekskaas
Lactalis en andere grote camembert-fabrikanten willen daar geen discussie meer over. Hun aanduiding van "geproduceerd in Normandië" moet volstaan, vinden ze. Bovendien willen ze nu wel eens een punt achter deze slepende ruzie zetten. De kleine boeren moeten stil zijn en niet meer mopperen over fabriekscamembert, die ook uit Normandië komt en omwille van de consumentenveiligheid niet meer van rauwe melk wordt gemaakt.
Daarom zijn Lactalis cs. naar de rechter gestapt, om via deze weg de kleine traditionele producenten het zwijgen op te leggen. Medio februari zal de rechtbank in Caen een definitieve uitspraak doen.
Opvallend is dat er in Frankrijk kennelijk geen toezichthouder is die al veel eerder een einde had gemaakt aan het geschil. In Nederland controleert bijvoorbeeld het COKZ in samenwerking met andere inspecties of kaasproducenten geen misbruik maken van oopsprongsbenamingen en dergelijke. Het lijkt er op dat dit in Frankrijk niet zo werkt.