De Nederlandse kaasproductie is in november gedaald tot het laagste niveau in vijf jaar, zo blijkt uit de jongste cijfers van RVO. De daling is opvallend groot te noemen en correspondeert bovendien niet met het marktbeeld.
In november werd in Nederland 68.824 ton kaas geproduceerd. Dit is het laagste maandelijkse volume sinds februari 2018, wat bovendien een korte maand was. De daling is dan ook opvallend groot, want in oktober lag de productie nog krap 10.000 ton hoger. Het kan zijn dat RVO de productiecijfers met terugwerkende kracht nog wat bijstelt, zoals dat soms vaker gebeurt. Maar vaak betreft het dan een beperkte aanpassing. RVO was woensdagmiddag niet voor een reactie bereikbaar.
Min 10 procent
De cijfers wijzen er daarom voorlopig op dat de Nederlandse kaasproductie flink is gedaald. Vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder is een daling van zo'n 10% zichtbaar. Deels komt dit door de lagere melkproductie die in november ruim 3% onder het niveau van 2022 lag. Daarbij is er in november ook meer boter en magere melkpoeder geproduceerd, omdat dit waarschijnlijk een betere valorisatie gaf.
De in november geproduceerde kaas is op dit moment klaar om uitgeleverd te worden. De actuele voorraden worden door insiders als overwegend krap omschreven. Van overdreven schaarste, wat je op basis van de lage productiecijfers zou mogen verwachten, is echter geen sprake. Het beeld wat de productiecijfers oproepen, strookt dan ook niet met het huidige marktbeeld.
Cheddar voorbij Gouda
De kaasprijzen bewegen begin 2024 tamelijk stabiel. De DCA-noteringen van Gouda en Edammer noteren kort boven de grens van €4.000 per ton. Cheddar is slechts een fractie duurder en lijkt nog wat ondergewaardeerd ten opzichte van de foliekaas. Omgekeerd kan het ook zijn dat foliekaas overgewaardeerd is ten opzichte van cheddar, maar dit zal de toekomst moeten uitwijzen. De onderliggende prijstrend op de foliemarktkaas is langzaam dalend, waarbij de retailafzet als zwak wordt omschreven.