trabantos / Shutterstock.com

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

16 Januari 2024 - Klaas van der Horst

De Nieuw-Zeelandse zuivelsector is het nieuwe jaar met veel goede moed begonnen. Al is het perspectief op de zuivelmarkt nog niet volstrekt helder, toch is het jaar ingezet met meevallers voor de export en zicht op betere prijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De belangrijkste meevaller is het einde aan alle tarieven die tot nog toe golden bij de export van zuivel naar China. Per 1 januari is namelijk de laatste stap gezet in een in 2008 afgesloten vrijhandelsovereenkomst met China. Deze overeenkomst voorzag in een afbouw van alle importtarieven voor Nieuw-Zeelandse zuivel.

Laatste drempel weg
Tot en met 2022 bleven voor een aantal producten nog enkele barrières overeind. Eind 2022 vervielen die evenwel voor vloeibare melk, boter en kaas. Alleen voor poeder bleef toen nog een veiligheidsdrempel van 10% overeind. Die is met ingang van het nieuwe jaar evenwel ook vervallen. En juist deze laatste belemmering was heel belangrijk voor de Nieuw-Zeelandse export naar China. Ondanks een tarief van 10% bestond de zuivelexport in 2023 al voor 50% uit melkpoeder, vooral volle melkpoeder.

Hurrell in zijn nopjes
Fonterra-baas Miles Hurrell is dan ook in zijn nopjes. "Nieuw-Zeeland verkeert nu in de benijdenswaardige positie dat het het enige land is dat nu complete vrijhandel met China heeft op zuivelgebied", zo zegt hij in Nieuw-Zeelandse media. "Dat geeft ons ook een belangrijk concurrentievoordeel ten opzichte van Europa."

Hurrell merkte op dat Fonterra al vóór het feitelijke eind van de laatste belemmeringen profiteerde van dat moment, want op de laatste GDT-veiling van 2023 werd al veel beter verkocht naar China, zag hij.
De keerzijde is dat de afhankelijkheid van de Chinese markt toeneemt, maar dit neemt de Nieuw-Zeelandse zuivel graag voor lief.

Australische markt
Nog een voordeel voor Nieuw-Zeeland is dat het ook heel goede zaken doet op de Australische zuivelmarkt. Dit speelt al iets langer en komt doordat de Australische zuivelindustrie de boeren in dat land behoorlijk hoge prijzen betaalt. Dit is een voortvloeisel uit wetgeving van enkele jaren terug, toen de overheid de boeren wilde beschermen tegen willekeur bij het terugvragen van melkgeld door zuivelcoöperaties.

Deze wetgeving lijkt doorgeschoten, waardoor een aanzienlijk melkprijsverschil bestaat tussen Australië en Nieuw-Zeeland. Zuivel uit het laatste land is nu aanmerkelijk goedkoper, reden waarom dit product in grote hoeveelheden de Australische markt op komt en indirect de positie van de Australische melkveehouders ondergraaft.  Voorlopig profiteren de Nieuw-Zeelandse melkveehouders er evenwel van.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden