Ierse melkveehouders mogen minder problemen hebben met de vergunningverlening dan hun Nederlandse collega's. Ook is de belangenbehartiging minder verdeeld. Voor het overige zitten ze voor een groot deel in hetzelfde schuitje: de melkprijs is laag, de kosten zijn hoog en ook zij hebben grote problemen met derogatie en mestafzet.
Voor dit moment hebben de Ierse melkveehouders de meeste problemen met de verscherpte derogatienormen - van 250 kilo naar 220 kilo stikstof per hectare.
Sinkevicius houdt poot stijf
Diverse Ierse politici hadden hen nog hoop gegeven dat deze aanscherping voor 2023 niet meer zou gelden, maar Europees milieucommissaris Virginius Sinkevicius - ook in Nederland geen onbekende - hielp hen vorige week tijdens een bezoek aan Ierland ruw uit de droom. Er komt geen uitstel en als boeren op het allerlaatst met een groot mestoverschot zitten, dan moeten ze maar mest exporteren, zei de Litouwse milieucommissaris.
Export mest
Volgens melkveehouderijvoorman Stephen Arthur is dat helemaal geen optie. Mest exporteren is enorm duur en dan is nog de vraag waar de mest heen moet. Met hem vinden de meeste Ierse melkveehouders dat de Ierse overheid en politiek hen te lang in onduidelijkheid hebben gelaten. Bovendien steekt het hen dat ze - weer net als in Nederland - maar steeds geen toestemming krijgen om kunstmestvervangers in te zetten. Dan zou het mestoverschot ook uit de wereld zijn, maar Sinkevicius wil daar niet aan.
De mestafzetproblematiek zal met name erg lastig zijn voor de kleinere en middelgrote melkveehouders zijn, zo is de inschatting in Ierland. Dan gaat het om bedrijven met tot zestig melkkoeien. Van deze groep is het twijfelachtig is zij de combinatie van hoge mestafzetkosten, duur voer en andere bedrijfsbenodigdheden en een lage melkprijs zullen overleven.
Lage melkprijs
De Ierse melkprijs is de laatste maanden behoorlijk laag geweest. Niet alle bedrijven melken door in de winter, maar de bedrijven die jaarrond melken, zien zich slecht beloond voor hun inspanningen. In juli bedroeg de melkprijs gemiddeld nog 35,9 cent per liter. In augustus daalde die naar 35,2 cent en in september naar 34,4 cent. In oktober kwam er wel weer wat bij en steeg de melkprijs naar 36,1 cent, zo melden Ierse landbouwbladen.
Een indicatie voor de rendementen in de Ierse melkveehouderij is de Ornua Purchase Price Index (PPI).
Dat de melkprijs weer stijgt, stemt de melkveehouders tevreden, maar blij zijn ze niet met het melkprijsniveau. De Ierse melkprijs is een van de laagste in Nederland, zo klagen veehouders. Bovendien geven de verwerkers volgens hen slechts een deel van de gestegen marge door aan hen. Dit zorgt bij alle andere problemen voor extra irritatie.