Ofschoon de melkaanvoer in Nederland sinds september onder druk staat, neemt de kaasproductie juist toe. Dit wijst erop dat verwerkers meer melk verwerken tot kaas. En gezien de snel opgaande marktbewegingen is dat bepaald niet onlogisch.
Uit recent vrijgegeven cijfers van RVO blijkt dat de kaasproductie in september uitkwam op 76.186 ton. Dit is een toename van krap 1,5% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Deze stijging is op het eerste oog opmerkelijk, want de melkaanvoer liet die maand juist jaar-op-jaar bekeken een daling zien. De conclusie is dan ook dat sinds het verstrijken van de zomerperiode er verhoudingsgewijs meer melk de kaasbak in gaat. De productie van boter en magere melkpoeder stonden in september immers onder druk. Deze ontwikkelingen stroken overigens met de marktgeluiden van de afgelopen weken, maar zijn nu ook zwart op wit bevestigd.
Kaasrally
Onlogisch is de stijgende kaasproductie niet. Sinds september zitten de kaasprijzen in de lift en medio november is de rally nog altijd aan de gang. Ondertussen zijn de noteringen van Gouda en Edam al ruim de psychologische grens van €4.000 per ton gepasseerd. Historisch gezien zijn dat hoge kaasprijzen die in het verleden niet vaak zijn gehaald. Ook mozzarella en cheddarprijzen trekken aan, maar zijn nog wel opgewaardeerd ten opzichte van foliekaas. Daarbij trokken ook de weipoederprijzen in de afgelopen weken een sprintje. Dat maakte het goede valorisatiebeeld compleet.
Van alle zuivelfabricaten is kaas de meest solide factor. De voorraden zijn krap en insiders spreken over prima afzetmogelijkheden. Zowel naar de retail als de foodservice. Veel afnemers hadden gewacht met indekken en hadden de opleving niet zien aankomen. Producenten overigens vaak ook niet. Dat de melkprijzen sinds kort weer stijgen, is grotendeels aan de goede kaasvalorisatie te danken.
2024
Medio november vindt de opgaande kaasmarkt steun bij de naderende feestmaand. Wel lijkt de rally in de slotfase te zitten. De vraag is of de relatief hoge kaasprijzen in 2024 kunnen standhouden. Het eerste kwartaal is traditioneel zwak qua afzet. Seizoensmatig stijgt de melkproductie dan weer en daarmee ook de kaasproductie. Vooralsnog zijn de voorraden laag, maar helemaal gerust zijn producenten er vaak niet.