Shutterstock

Open brief Richard Janssen

Zo blijft zuivelindustrie paradepaardje in economie

24 Oktober 2023 - Richard Janssen - 1 reactie

De Nederlandse zuivelindustrie zal de komende jaren vanwege toegenomen internationalisatie nieuwe businessmodellen moeten ontwikkelen. Hierdoor zullen nieuwe zuivel-clusters ontstaan die ons nieuwe welvaart brengen door het inzetten op export van kennis en technologie rondom duurzaamheid en gezondheid.

Dat perspectief levert wel spanning op voor de huidige zuivelcoöperaties, want hoe kies je tussen kwantiteit, het aantal leden, en het melkvolume aan de ene kant en waarde en hoogwaardige activiteiten aan de andere kant? Het nieuwe verdienmodel is ook een dilemma voor de bestuurders. De vraag is of het huidige 'aanbod gedreven' model, waarop coöperaties gebaseerd zijn nog houdbaar is in de toekomst. Maar er moet wel wat gebeuren.

Het Nederlandse zuivelcluster zit namelijk in een nieuw fase, namelijk die van krimp. Ondanks deze dreiging zien we dat het grootste deel van de sector de strategie niet wijzigt. Die strategie is nog gebaseerd op een groeimodel. Tegen internationale trends in en dus een behoorlijk risico. Samen met de Nederlandse kenniscentra zijn de Nederlandse zuivel-multinationals wel al volop met noodzakelijke transitie bezig. Alternatieven voor de zuivelindustrie zijn hard nodig. Vooral de magere- en volle melkpoeder en kaas, waar nu het meeste van de Nederlandse melk in gaat, zit in de gevarenzone.

Het Nederlandse zuivel cluster is gelukkig toonaangevend op efficiency en duurzaamheid, dus waarom zullen we daar dan niet van profiteren? En andere landen helpen. Het exporteren van kennis en technologie sluit prima aan bij de politieke en economische ambities van opkomende landen. Dit is een unieke kans voor onze zuivelsector. Veel partijen zijn nu al bezig om stap voor stap het huidige systeem te verduurzamen zonder dat het verdienmodel aangepast wordt. Maar dit gaat te langzaam. Er zijn uitdagingen rondom bodemkwaliteit, waterkwaliteit en stikstof die alle aandacht opeisen. Toch is er een snelle systeemverandering nodig om de sector economisch vooruit te helpen. 

Een kansrijke actuele innovatie-ontwikkeling is de beweging naar het gezonder maken van de levensstijl. Voeding speelt hier een belangrijke rol in en de gezondheidssector ontwikkelt in hoog tempo nieuwe programma's vanuit het idee 'Food is een medicijn'. Op deze manier naar nieuwe kennisontwikkeling kijken past bij de uitdagingen van de 21e eeuw en is veelbelovend. Ook de overheid, 'Wageningen' en diverse koplopers die actief zijn met plantaardige eiwitten en kringloop landbouw ontwikkelen zich in die richting. Bijkomend voordeel is dat er minder beslag wordt gelegd op grond en er minder melkvee nodig is. Al is dit voor sommige natuurlijk een hard gelag.

Juist coöperaties en familiebedrijven denken aan de lange termijn en zijn goede rentmeesters. Ik vertrouw er op dat kaas-en melkpoeder producenten en handelaars ook in de toekomst de paradepaardjes van een hoogwaardige en duurzame economie zijn.

Richard Janssen is universitair hoofddocent aan Nyenrode Business Universiteit. Agrofoodketens, waaronder zuivel, vallen in zijn aandachtsgebied. Bij dit onderzoek is geen opdrachtgever betrokken en heeft (externe) financiering geen rol gespeeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Richard Janssen

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Louis Pascal de Geer 25 Oktober 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10906498/zo-blijft-zuivelindustrie-paradepaardje-in-economie]Zo blijft zuivelindustrie paradepaardje in economie[/url]
Wat een duidelijke waarschuwing van "Nyenrode" en ik moest meteen denken aan die grootste boerderij van de wereld in China met zijn meer dan 10 miljoen hectares en de 150,000 lacterende koeien. En óók in China waar Natuurgebieden gedeeltelijk schijnen te worden teruggebracht in de agrarische productie, En Afrika, waar nog niemand het over heeft. Kansen genoeg voor export van Nederlandse expertise, Ik heb begrepen dat grote zuivelorganisaties al in China zitten en daar helpen en geld mee verdienen. Maar ik begrijp van prof. Richard Janssen dat er éérst een verbetering en verschuiving moet komen in wat vandaag nog gangbaar is, en het accent moet komen te liggen op een gezonde levensstijl en gezond voedsel dat op een duurzame manier wordt geproduceerd en verwerkt wordt, Nieuwe producten met hogere waarden en gezonder. Een hele klus, maar die wel in de juiste richting gaat volgens mij.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden