Het Scandinavische Arla heeft de laatste jaren geen grote overnames meer gedaan, maar werkt wel stilletjes voort aan een sterkere wei-ingrediëntenbasis. Dat gebeurt via het aangaan van samenwerkingsverbanden en ook met het stopzetten ervan.
Een voorbeeld van het laatste is de recente uitkoop van het Britse Volac uit het samenwerkingsverband MV Ingrediënts in Zuidwest-Engeland. Hierdoor krijgt Arla op deze plek de volledige zeggenschap over de weistroom uit de fabriek in North Tawton. Volac mag nog een poosje blijven beschikken over een zijstroom. Het lijkt een beetje sneu voor Volac, want die werd in 2019 ook al uit een samenwerking op weigebied geduwd, maar toen door DMK. Toen ging het om de DV Nutrition in Hoogeveen.
Hele serie in 2022
De overname in North Tawton is de laatste stap in een hele serie stappen op weigebied. Eind vorig jaar ging Arla een samenwerking met Milcobel aan. De wei van de Milcobel-fabriek in Langemark zal voortaan naar Arla gaan. Beide partijen hopen eraan te winnen. Een maand daarvoor maakte Arla een samenwerking bekend met het Britse First Milk, ook voor de afname van wei. In juni vorig jaar had Arla al een vergelijkbare overeenkomst afgesloten met het Noord-Ierse Dale Farm.
Arla was al niet klein op het gebied van de weiverwerking. Naast de eigen aanvoer betrok Arla ook al wei uit een samenwerkingsverband met DMK.
Nu is het wel zo dat Arla wel een groot zuivelconcern is, maar als kaasmaker is het toch kleiner dan bijvoorbeeld FrieslandCampina. Arla heeft meer kleinere fabrieken en maakt ook andere kazen, maar omdat het flink wil groeien in de ingrediëntenbusiness, heeft het behoefte aan extra wei, want daaruit worden veel hoogwaardige ingrediënten voor kinder-, sport- en gezondheidsvoeding gemaakt.
Omzetgroei
En groeien doet Arla met ingrediënten. Vorig jaar steeg de omzet van de divisie Food Ingredients van €798 miljoen naar €1.028 miljoen. De markt voor gewone weipoeder is niet altijd even goed, maar met hoogwaardige ingrediënten kunnen leuke rendementen worden behaald.