Met precisiefermentatie zijn indrukwekkende dingen mogelijk. Het kan ook alternatieven opleveren voor bepaalde ingrediënten die nu alleen nog uit melk kunnen worden gehaald. Toch zal er geen volwaardig alternatief voor melk zelf mee kunnen worden gemaakt. Te moeilijk en te duur.
Dit heeft professor Gerrit Smit, hoofd research van het Yili Innovation Centre gezegd op een bijeenkomst georganiseerd door de NZO. Smit: "Er kan een mooi product worden gemaakt met behulp van fermentatie, zeker, maar het is geen melk, nee." De variëteit en rijkdom aan stoffen die in melk zitten is volgens hem te groot en divers om na te bootsen.
Fermentatie voor de krenten in de pap
Net als veel andere onderzoekers in de zuivel houdt Smit nauwlettend in de gaten wat er gebeurt op het gebied van precisiefermentatie. Daartoe behoren bezoeken aan 'hotspots' van zulk onderzoek, zoals in Israël.
Hij verwacht dat sommige nu zeer dure zuivelingrediënten via precisiefermentatie wel een 'koeloos' alternatief kunnen krijgen, zoals lacctoferrrine. Dat is omdat hierbij slechts een min of meer 'eenvoudig' ingrediënt hoeft te worden nagemaakt, en omdat er met zo'n toch duur product ook verantwoord rendement kan worden gehaald. Het zijn de krenten in de pap. Met melk als volledig product is dat volgens Smit heel anders. De wetenschapper gaf terzijde aan dat niet alle fermentatie wat hem betreft precisiefermentatie mag heten.
Uniciteit wordt probleem gemaakt
Als vertegenwoordiger van de Chinese zuivelreus Yili verbaast Smit zich overigens over de situatie waarin de Nederlandse zuivel momenteel is beland. De Nederlandse zuivel is in Chinese ogen absolute wereldtop. Yili zit qua research niet voor niets in Wageningen. Bovendien gaat er qua voedzaamheid niets boven zuivel. Toch worden melkveehouderij en zuivel in Nederland meer neergezet als probleem dan als iets dat je moet koesteren en wat elders eigenlijk niet valt te vervangen of evenaren.