Shutterstock

Achtergrond Stikstof

PAS-melders klem tussen belofte en juridische zeef

14 Augustus 2023 - Klaas van der Horst - 4 reacties

Zo'n drie jaar nadat ze als groep landelijke bekendheid kregen, wachten de ruwweg 3.000 PAS-melders nog steeds op afhandeling van hun zaak. Carola Schouten, de toenmalige minister van Landbouw, had in het vorige kabinet-Rutte een politieke belofte gedaan om hun probleem op te lossen. Onder haar opvolger Christianne van der Wal, de huidige demissionaire minister voor Stikstof en Natuur moeten ze nog steeds door de juridische zeef.

De groep PAS-melders heeft zelf geen schuld aan het juridische niemandsland waar ze sinds medio 2019 in zijn terechtgekomen. Daar zijn de opeenvolgende kabinetten Rutte en haar bewindslieden het over eens geweest, in ieder geval naar buiten toe. PAS-melders zijn bedrijven en ondernemers die voor het Programma Aanpak Stikstof (PAS) een melding deden bij de overheid, bijvoorbeeld van een uitbreiding. Zij hoefden daarvoor evenwel geen vergunning te vragen, een melding van de berekende stikstofbelasting was voldoende. Door een uitspraak van de Raad van State moesten ze alsnog over een vergunning beschikken. Gevolg van de uitspraak is dat PAS-melders alsnog in overtreding zijn als de gedane melding wordt uitgevoerd. Hierdoor zijn ze buiten hun schuld om in grote onzekerheid gebracht.

Belofte ontaardt in gebakkelei
De overheid heeft wel onderzocht hoe ze de betreffende bedrijven kan helpen, maar politiek is daar nooit gevolg aan gegeven. Volgens recent openbaar gemaakte overheidsstukken van de ministeries van Landbouw (LNV), Infrastructuur en Waterstaat en Binnenlandse Zaken was dat onder meer, omdat de landbouwbelangen het onderspit dolven ten opzichte van die van de luchtvaart en op andere momenten van de bouw. De politieke toezeggingen van Schouten speelden toen kennelijk geen rol meer. In het nieuwe kabinet, dat sinds begin 2022 was getreden, speelden weer andere zaken mee en bleef het PAS-dossier ook lang liggen. Volgens een recente brief van Van der Wal wordt ook nu nog steeds niet voor een ruimhartige politiek gemotiveerd inlossing van de belofte gekozen. 

Legalisatieprogramma als uitkomst
Alle gedane meldingen worden door een ingewikkeld juridisch legalisatieprogramma gehaald, waarbij niet van tevoren vaststaat of de PAS-melder ook echt wordt gelegaliseerd. Legalisatie hangt af van een niet openbaar gemaakt stelsel van criteria. Volgens de laatste stand van zaken vallen alvast 259 melders af, omdat ze niet aan de genoemde criteria voldoen. Dit aantal kan nog groter worden. Al is dit niet conform de politieke belofte, toch past er een klein voorbehoud. Er bestaat wel discussie over de omvang van de groep PAS-melders. LTO en andere groepen rekenen met een ruimere groep dan het ministerie van Landbouw doet. De landbouw meent dat ook bedrijven die al voor de inwerkingtreding van het PAS een uitbreiding hadden gedaan (de Interimmers) bij de groep behoren. LNV ziet dat anders. Het huidige legalisatieprogramma lijkt daar evenwel niet op te focussen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
jan jansen 15 Augustus 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10905488/pas-melders-klem-tussen-belofte-en-juridische-zeef]PAS-melders klem tussen belofte en juridische zeef[/url]
De oplossing is niet zo moeilijk als gedacht wordt. Alle veehouders leveren stikstof in om de PAS melders te helpen. Daar hebben de PAS melders recht op, toch!
Abonnee
Zeeuw 18 Augustus 2023
Punt 1 : overleg met minister om hoeveel bedrijven en stiktof emissie het gaat. Wat kunnen ze wel oploss3n en wat niet en waarom niet? Daarna als sector de keuze om heel simpel een ultimatum te stellen hoe deze zaak opgelost wordt voor er ook maar iets op het nieuwe bordje van de boeren komt. En salderen van wat de berdrijfsbeëindiging gaat opleveren en hoe dat besteed moet worden en wat nu aan reductie al is gerealiseerd en hoe dat besteed wordt. Laat je als sector niet in de laarzen zeiken!
Abonnee
ben 21 Augustus 2023
jansen Dinsdag 13:51 uur
De oplossing is niet zo moeilijk als gedacht wordt. Alle veehouders leveren stikstof in om de PAS melders te helpen. Daar hebben de PAS melders recht op, toch!

Weet dat niet? In ieder geval van de extensieve afblijven.
Abonnee
Zeeuw 23 Augustus 2023
@ben: je bent stom als je op voorhand de problemen van een kabinet , dat liegt en bedriegt als geen ander, zou gaan oplossen. Wanneer die zelfde mensen je dan aantafel(s) vragen voor een akkoord en vervolgens dit als eerste niet benoemen en oplossen moet je je conclusies trekken. Maffia kun je het beste met maffia bestrijden in dit speciale geval!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Analyse Melk

Ngo's voor krimp, maar jagen schaalvergroting aan

Achtergrond Stikstofstemming

Kissebissen en schuiven met bal over mestaanpak

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden