Shutterstock

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

9 Augustus 2023 - Klaas van der Horst

De harde euro is momenteel de grootste bedreiging voor de Europese zuivelexport. Voor het overige lijken de kaarten niet slecht geschud. Ondanks een even iets oplopende prijs voor magere melkpoeder zijn er tijdelijk goede exportkansen. De concurrentie van elders in de wereld lijkt iets af te zwakken en er is wel vraag in het Midden-Oosten, Afrika en delen van Azië. Het ondersteunt de boerenmelkprijs hier niet direct, maar remt wel de neerwaartse druk.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De magere melkpoederprijs in de EU, en Nederland, ging de laatste weken opeens en vrij onverwacht weer omhoog. Als oorzaak werd een nieuwe tender van Algerije aangewezen.

Importbureau Onil wil nog meer melkpoeder inkopen. Ook elders is koopinteresse. Europa staat daarbij niet slecht voorgesorteerd, omdat de andere grote exporteurs (de VS, Nieuw-Zeeland en ook Zuid-Amerika) minder hebben aan te bieden. Maar het is nog geen gelopen race voor de EU, want door de prijsstijgingen van de laatste weken in de EU, en door de harde euro, kunnen de Amerikanen en de Nieuw-Zeelanders goedkoper aanbieden. Wel moeten die dan iets hebben om te kunnen verkopen.

EU-melkpoeder weer relatief duur
In dollars gerekend is EU-melkpoeder (de rode, oplopende lijn rechts) weer iets minder scherp geprijsd. Afbeelding: Hoogwegt

Voor Europa is het ondertussen wel van belang om melkpoeder te exporteren, om zo de druk van de interne markt af te halen. In de voorbije periode was die interne markt vrij zwak, hoewel daarmee wel aantrekkelijk voor partijen in de EU die hun lange termijnbehoefte wilden afdekken.

Bij volle melkpoeder is nog geen opleving van de prijzen gezien. Wel valt op dat de export van dit product vanuit de EU relatief goed is geweest in de voorbije maanden. Beter ook dan was verwacht vanuit de ervaring in de laatste jaren.

De vraag is natuurlijk wel of de zuivelindustrie daarbij ook nog enige marge heeft kunnen maken, want de prijs die aan de melkveehouders is betaald, bleef ook vrij hoog.

Qua exportbestemmingen moeten de Europese melkpoeders het vooral hebben van markten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en deels ook van Aziatische landen, zijnde niet China. Ook de export naar Indonesië en Maleisië verloopt moeizamer, zo blijkt uit de statistieken. In het geval van deze twee landen speelt mee dat er handelsgeschillen zijn met de EU, zoals over ontbossingsvrije producten en ook over nikkel. 

Toch lijken er de komende maanden meer kansen te zijn voor extra Europese melkpoederexport dan in de voorbije maanden. Dat is dan vooral omdat er minder concurrentiedruk is van elders. Wel moet er mee worden gerekend dat ook Nieuw-Zeeland in de loop van september weer volop in de markt komt met nieuw aanbod.

Of dan China dan ook eindelijk weer meer product gaat inkopen, is nog wel heel onzeker. Gebeurt het wel, dan geeft dat voor alle exporteurs extra lucht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden