De ruime melkaanvoer zorgde in de voorbije maanden voor veel prijsdruk op de zuivelmarkt. De markt voelt tijdens de vakantieperiode nog steeds zwak aan, maar er zijn wel duidelijke signalen dat het melkaanbod serieus zal verkrappen in de komende maanden. Dit kan de zuivelmarkt de gewenste prikkel geven.
De ruime melkaanvoer zorgde in de voorbije maanden voor veel prijsdruk op de zuivelmarkt. De markt voelt tijdens de vakantieperiode nog steeds zwak aan, maar er zijn wel duidelijke signalen dat het melkaanbod serieus zal verkrappen in de komende maanden. Dit kan de zuivelmarkt de gewenste prikkel geven.
Tijdens de piek van de melkaanvoer in mei was er bij zuivelverwerkers in Noordwest-Europa nog maar weinig verwerkingscapaciteit beschikbaar. Ondertussen is het alweer augustus en geven verwerkers aan dat het melkaanbod veel beter te behappen is. Dit blijkt ook wel uit de spotmelkprijzen die zijn opgeklommen tot €38,50 per 100 kilo en in Duitsland zelfs al hoger. Daarmee hoeven verwerkers geen geld meer mee te brengen, wanneer zij volume op spot verkopen. Het tegenstelde principe geldt uiteraard ook, wat betekent dat spotmelk niet meer voor een prikkie te verkrijgen is.
Op autonome kracht
Ook de andere vloeibare zuivelfabricaten stijgen in waarde. Ondanks de zwakke boter- en melkpoedermarkt weten de prijzen van room en magere melkconcentraat op autonome kracht terreinwinst te boeken. Deze ontwikkeling bevestigt eveneens dat het melkaanbod niet meer drukkend ruim is in Noordwest-Europa. Historisch gezien trekken de vloeibare zuivelprijzen richting het najaar verder aan. Daarmee is het goed mogelijk dat de spotmelkprijzen de uitbetalingsprijzen voorbijstreven. Daarbij zou room zich weleens uit de markt kunnen gaan prijzen ten opzichte van de botermarkt, die als gevolg van ruime voorraden geen vuist kan maken. Uiteraard moet nog blijken of er in de vloeibare markt daadwerkelijk opportunisme ontstaat, maar dit valt zeker niet uit te sluiten. Zeker als we gaan kijken naar de melkaanvoer van de prijsbepalende landen in Europa.
Duitse melkaanvoer daalt snel
In Duitsland lag de melkaanvoer in de eerste helft van dit jaar ruim voor op vorig jaar, maar in de afgelopen weken zakte de productie ineens ver terug tot onder dit niveau, zo blijkt uit cijfers van AMI. Ook in Nederland en Polen zwakt de productiegroei duidelijk af. Net als in Duitsland valt dit toe te schrijven aan de fors gedaalde melkprijzen. De Ieren en Fransen melken zelfs onder het niveau van vorig jaar, net als Italië. Door de extreme hitte in Zuid-Europa kon de Italiaanse melkaanvoer bovendien nog weleens een flinke knauw krijgen. België melkt nog wel stevig door, maar ook daar zal de daling van de melkprijs vroeg of laat ook de productiegroei laten afremmen.
Nieuw-Zeeland melkt minder
Op wereldschaal bekeken, verkrapt het melkaanbod eveneens. Nieuw-Zeeland komt weliswaar in het seizoen, maar ook daar zakt de productie jaar-op-jaar terug. Met 230.000 ton lag de aanvoer in juni 1,7% onder het niveau van vorig jaar. In mei was er nog een plus van bijna 10% zichtbaar. Wat betreft de productie in de komende maanden zal veel gaan afhangen van de weersomstandigheden, maar de kiwi's gaan met een ogenschijnlijk behapbare aanvoer het nieuwe seizoen in.
In de Verenigde Staten was het melkaanbod tot voor kort torenhoog, maar zwakt de productiegroei af. In juni was de groei nog maar 0,2%. Een fors gedaalde melkprijs in combinatie met droogte in de Midwest kon de melkaanvoer weleens verder laten verkrappen. Een seizoensmatige daling treedt sowieso op.
Wat doet de vraag?
Al met al zijn er duidelijke signalen dat de melkaanvoer de zuivelmarkt in de komende maanden gaat ontlasten. Of dit ook leidt tot hogere prijzen, zal uiteraard moeten blijken. De Chinese vraag is zwak en dit blijft waarschijnlijk ook zo in de komende maanden, als gevolg van het kwakkelen van de economie wat zelfs leidt tot deflatie. In Europa en de Verenigde Staten staat de koopkracht eveneens onder druk. Wel zwakt de voedselinflatie nu af, mede doordat zuivel in supermarkten goedkoper geprijsd is. Kortom: de vraagkant blijft onzeker, maar een krapper melkaanbod zal de zuivelmarkt in de tweede helft van dit jaar kunnen laten ontspannen.