De melkaanvoer in de Verenigde Staten is zo hoog, dat verwerkers de grootste moeite hebben om het aanbod door de fabriek te krijgen. In melkveestaat Wisconsin wordt de melk op boerderijen soms noodgedwongen door de goot gespoeld.
Nooit eerder was het melkaanbod zo groot als nu. In mei, tijdens de seizoenspiek, bereikte de aanvoer een recordproductie die krap 1% hoger uitpakte dan vorig jaar. In juni lag de aanvoer op 8,21 miljoen ton nog maar 0,2% voor op vorig jaar. Daarmee laat de productie een teruglopende groei zien. Vermoedelijk komt dit door de lagere melkprijzen waar ook Amerikaanse melkveehouders mee worden geconfronteerd. Melkverwerkers zijn waarschijnlijk blij met deze ontwikkeling, gezien het aanbod ze soms over de schoenen loopt.
Bloomberg meldde recent op basis van een agrarisch vakmedium in Wisconsin dat het melkaanbod zo groot is dat de verwerking het niet kan behappen. Op diverse melkveebedrijven leidt dit tot dumpingen. Ook in Minnesota, eveneens een grote melkveestaat, wordt hier melding van gemaakt. De melkdumpingen zijn weliswaar geen landelijk probleem, maar in de gehele VS wordt het aanbod als ruim ervaren. In de komende maanden zal de markt vermoedelijk wat kunnen ontspannen, wanneer de melkaanvoer seizoensmatig zal teruglopen.
Matige vraag, ondanks lagere prijzen
Tegenover een ruim aanbod staat een matige vraag. Dit als gevolg van de fors opgelopen zuivelprijzen in Amerikaanse supermarkten. Ondertussen is de neerwaartse lijn weer ingezet. Volgens gegevens van het Amerikaans landbouwministerie is de prijs van drinkmelk in een jaar tijd teruggezakt van $2,30 tot $1,78 per gallon (3,79 liter). Toch wil de vraag maar moeilijk loskomen, mede ook omdat in deze periode van het jaar de scholen dicht zijn en daar veel melk wordt geconsumeerd.