Voor de tweede keer in ruim een half jaar tijd vist FrieslandCampina een coöperatiebestuurder uit de vijver van LTO Nederland. In december Herman Bakhuis, deze week Trienke Elshof. Ook gaat weleens een coöperatiebestuurder over naar LTO.
Zegt dit iets over een bijzonder band tussen FrieslandCampina en LTO? Bij de grootste zuivelcoöperatie van het land zitten meer oud LTO-bestuurders, zoals Nils den Besten. Ook financiële mensen doen het goed. Bij andere zuivelcoöperaties is het gehalte aan hogere oud-LTO-bestuurders veel lager. Die coöperaties zijn ook kleiner en betalen minder goed. Een gemiddelde RFC-commissaris krijgt al snel €55.000, de voorzitter meer dan €220.000.
Maar FrieslandCampina is ook selectief. Daar zitten geen oud NMV-leden in het coöperatiebestuur en al helemaal geen nog minder gepolijste boeren. Zeker de laatste jaren niet.
Voormalig voorman van eerst de NMV en toen van LTO Melkveehouderij Jan Cees Vogelaar is tot nog toe de meest kleurrijke bestuurder geweest. Langzaamaan kiest FrieslandCampina wel steeds meer vrouwen in het bestuur, maar verder wordt een terughoudend beleid gevoerd. Geen al te markante boeren aan het roer.
De aanstelling van de Brabander Frans van den Hurk zo'n twee jaar geleden was een regiefoutje. Hij hield het dan ook zelf niet lang vol.
Ondertussen neemt LTO van haar kant ook weleens een kandidaat van FrieslandCampina over, zoals eerder Herman Bakhuis en vorig jaar Erwin Wunnekink. Zo krijg je over en weer wel bestuurders met enige ervaring, maar dreigt ook het gevaar van een klein 'old boys (& girls) netwerk.'