De VanDrie Group start een project voor de teelt van veldbonen in Nederland. Doel is om meer eiwitrijke voeders voor kalveren dichtbij te telen en te gebruiken. Het familiebedrijf uit Mijdrecht zoekt interesse bij kalverhouders en akkerbouwers. Met de teelt van veldbonen wil de VanDrie Group ook een bijdrage leveren aan een grotere stikstofbenutting en CO2-reductie in Nederland.
De VanDrieGroup heeft eerder al gekeken naar de teelt van soja en lupine, maar veldbonen lijken voor de Nederlandse omstandigheden de beste keuze. Veldbonen kunnen naar verwachting 7 tot 8 ton eiwitrijk product per hectare per jaar opleveren en leggen als vlinderbloemigen ook zelf stikstof vast, somt hoofd R&D Wiebe Mulder op. VanDrie zet nu overigens ook al veldbonen in bij de rantsoensamenstelling van het kalvervoer, maar het zelf telen van deze bonen is nieuw.
In eerste instantie wordt gemikt op een areaal van 150 hectare voor 2024. Afhankelijk van de opgedane ervaring wordt daarna besloten hoe snel er verder wordt uitgebreid. Het uitgangsmateriaal komt van Limagrain, die ook zorgt voor de teeltbegeleiding.
Het continu verduurzamen en versterken van haar keten staat voor de VanDrie Group centraal, zo stelt het bedrijf. De optimale inzet en gebruik van de juiste grondstoffen zijn daar een belangrijk onderdeel van. Daarbij mogen grondstoffen die in Europa geteeld of beschikbaar zijn rekenen op de interesse van de VanDrie Group.
Veldbonen hebben verschillende voordelen voor zowel toepassing in diervoeder als voor de teler. Veldbonen hebben een gunstige eiwitsamenstelling en zijn met minimale bewerking geschikt voor toepassing in kalvervoeders. Als gewas heeft de veldboon een gunstig moment van inzaaien, waarbij het als rustgewas stikstof uit de lucht bindt en in de bodem vastlegt. Door het relatief vroege moment van oogsten, blijft er ruimte beschikbaar voor een geslaagde volgteelt.