Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Stijging kaasprijzen komt op bijzonder moment

31 Mei 2023 - Wouter Baan

Na een stevige afwaardering in het vierde kwartaal en daaropvolgend een periode met weinig prijsfluctuaties zit de kaasmarkt weer in de lift. Dat de kaasprijzen juist nu de weg naar boven inslaan, is in meerdere opzichten opvallend te noemen. De markt is vaster dan aanvankelijk werd gedacht.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de noteringen nog wat achterblijven, bewegen de kaasprijzen (Gouda, Edam en Mozzarella) eind mei op, of zelfs boven, het niveau van €3.500 per ton. Daarmee beweegt de kaasmarkt weer boven het langjarig gemiddelde. Sinds een paar weken trekt de markt behoorlijk snel aan, nadat de weken daarvoor juist in het teken stonden van stabiliteit.

Niet verwacht
De prijsopleving hebben maar weinig mensen zien aankomen. Gedacht werd dat de markt ook tijdens die piek van de melkaanvoer stabiel zou blijven, of mogelijk zelfs onder druk zou komen te staan. De kaasproductie is in deze tijd van het jaar immers het grootst. In 2022 kwam de kaasproductie in Nederland enkel in mei boven de 80.000 ton uit. Er gaat momenteel veel melk de kaasbak in. De productievolumes voor de maanden april en mei zullen naar alle waarschijnlijkheid daarom (ruim) de 80.000 ton uitkomen.

Ondanks de hoge productiecijfers ervaren kaasbedrijven weinig uitleverdruk. De geleverde volumes zijn vaak jong en de voorraden worden als krap tot normaal omschreven. Dit betekent dat de verkopen in de afgelopen maanden waarschijnlijk minder slecht waren dan gedacht. Wel ervaren bedrijven naar eigen zeggen wel degelijk vraaguitval door de hoge (voedsel)inflatie, wat de koopkracht van consumenten aantast. Voor private labelproducenten is dit wellicht een kans, maar voor de duurdere merkenkaasproducenten een punt van zorg.

Exportvraag
Wat op de markt op dit moment ook drijft, is exportvraag. De zuidelijke lidstaten als Spanje en Griekenland gaan het toeristenseizoen in en schalen inkopen daarom omhoog. Dit verklaart ook het feit dat mozzarellanotering het snelst aantrekt. De retailvraag in Noordwest-Europa wordt door prominente producenten daarentegen als zwak omschreven. De afzet naar de foodservice is verhoudingsgewijs beter. Door recente prijsstijgingen op de kaasmarkt zijn inkopers in elk geval weer wakker geschud. Ook voor het derde en vierde kwartaal is recentelijk koopinteresse ontstaan.

Kaas is op dit moment aanjager van het sentiment op de zuivelmarkt. Dit trekt tevens de boter-, en melkpoedermarkt mee omhoog, waar de voorraden als veel groter worden ervaren. Wel is het nog onzeker of de prijsopleving een grillige uitspatting is, of dat die in de komende weken en maanden verder vorm gaat krijgen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden