Royal A-ware wil dit jaar in België verdere stappen zetten bij de verduurzaming van haar zuivelketens. Het wil de leveranciers daarbij niet met harde eisen opzadelen, maar duurzaamheidsinitiatieven met extra premies stimuleren
Het is een aanpak die zijn succes al bewezen heeft in Nederland. In de tweede helft van dit jaar moet de beoogde aanpassing meer vorm krijgen.
Momenteel kent A-ware in België een aantal melkstromen. In de zomer is er een weidemelkstroom en zuivelverwerker Olympia (onderdeel van A-ware) begon in 2021 met het leveren van room voor de productie van Ben & Jerry's-ijs in het Caring Dairy programma van Unilever.
Stapsgewijs meer
Sindsdien zijn stappen gezet om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zijn vervolgafspraken gemaakt. Melkveehouders die leveren in de Caring Dairy-melkstroom gaan de komende jaren stapsgewijs nog meer inspanningen doen ter bevordering van biodiversiteit en klimaat. In samenwerking met Unilever en Royal A-ware ontvangen melkveehouders een extra (oplopende) premie bovenop de reguliere premies.
A-ware is op dit moment met klanten in gesprek die helpen de zuivelketen verder te verduurzamen en daar melkstromen aan te koppelen. Het bedrijf wil daar vooralsnog geen concreet percentage melk of boeren aan koppelen. Royal A-ware vindt dat melkveehouders altijd betaald moeten krijgen voor de inspanningen die zij doen op het gebied van verduurzaming. De opzet is om leveranciers te stimuleren via een duurzaamheidspremie.
Footprint premie
Het bedrijf onderzoekt in België de mogelijkheden van een aanvullende 'footprint premie'. Deze laatste is in Nederland al ingevoerd en stimuleert melkveehouders om hun uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Ook de Dairy Academy van A-ware speelt daar een rol in. Melkveehouders versterken daar hun vakkennis via workshops en krijgen praktische handvatten voor het invoeren van innovaties op het gebied van duurzaamheid.
De inzet van A-ware houdt wellicht in dat er in de komende tijd meer verschillende melkstromen zullen ontstaan. In Nederland is dat iets wat al veel langer bestaat. In België staat deze ontwikkeling nog meer in de kinderschoenen. Qua logistiek en verwerking vergt dit ook aanpassingen voor A-ware. Daarover zal later meer bekend worden.